Meglepő jelentést adott ki a bányászati importról az amerikai kereskedelmi minisztérium

Meglepő jelentést adott ki a bányászati importról az amerikai kereskedelmi minisztérium

Külszíni kitermelés egy Atlanta melletti lelőhelyen az Egyesült Államokban (Fotó: Shane McLendon/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érdekes jelentést adott ki az amerikai kereskedelmi minisztérium: miközben hónapok óta egyre elmélyülő, már nem csak a szavak szintjén zajló kereskedelmi „háború” megy Amerika és Kína között, a washingtoni szaktárca azt javasolja az amerikai kormányzatnak, erősítsék a kapcsolatokat és az együttműködést a hadiipari termelés számára kulcsfontosságú ásványkincseket kitermelő külföldi cégekkel.

– Az Egyesült Államok számos területen erőteljesen függ az ásványkincsek importjától. Ha Kína vagy Oroszország hosszabb időre leállítaná az exportját Amerika és szövetségesei irányába – hasonlóan a Kína ellen eszközölt 2010-es ritkaföldfém-embargóhoz –, az kiterjedt zavarokat idézne elő az Egyesült Államok és más külföldi állam ásványkincsellátási láncában – idézi a jelentést a hadiipari hírekre szakosodott DefenseNews. A dokumentum szerint a belügyminisztérium által legkritikusabbnak tartott 35 ásványkincs közül 31 esetében importra szorul az amerikai ipar, közülük 14 esetében pedig teljes mértékben ki vannak téve a külföldi kitermelésnek.

A ritkaföldfémek a digitális eszközök, számítógépek gyártásában játszanak kulcsszerepet, a hadiiparnak emellett elsősorban repülőgépgyártásban és például a helymeghatározó GPS-rendszerekben van nagy szüksége rájuk. Az amerikai kereskedelmi minisztérium korábban úgy tájékoztatott, a gyártásban felhasznált mennyiség több mint ötven százalékát adja az import, ezért kulcsfontosságú, hogy mindig legyen készlet és ellátmány.

– Ugyan ezen ásványkincsek szerepét gyakran figyelmen kívül hagyják, az élet ma nélkülük elképzelhetetlen lenne – mondta a jelentés után kiadott közleményében Wilbur Ross. Az amerikai kereskedelmi miniszter úgy fogalmazott, a szaktárca anyagában megfogalmazott ajánlások segítik a szövetségi kormányt, hogy olyan új és eddig példátlan lépéseket tegyen meg a témakörben, amelyekkel mindig biztosítani lehet, hogy a digitális és hadiipar mindig hozzáférhessen a kulcsfontosságú alapanyagokhoz.

Huawei-botrány: csak néhány ország tesz eleget a washingtoni követelésnek | Magyar Hang

Egyre kacifántosabb a kínai techóriás körüli játszma. Nagy-Britannia ezúttal akár szembe is mehet különleges partnerével, Amerikával. És egyre világosabb, Magyarország, ha akarna se igen tudna már hátat fordítani a kínaiaknak.

Az amerikai szaktárca többek között a ritkaföldfémekkel kapcsolatos nemzetközi kereskedelmi megállapodások megkötését javasolja – érdekes azonban, hogy míg Kanada, Ausztrália, az EU, Japán vagy épp Dél-Korea szerepel a szöveg e részében, a legnagyobb kitermelő, Kína nem. Pedig az amerikai Merrill Lynch szaklap adatai alapján Peking adja jelenleg a világtermelés 78 százalékát. A kínaiak ráadásul immár több mint egy évtizede tudatosan próbálnak olyan országokkal kapcsolatokat kiépíteni, kitermelési jogokat szerezni, amelyek jelentősebb készletekkel rendelkeznek – például Afrikában.

A Huawei vagy például a ZTE nagyobb nyomás alá került, az előbbi globális pénzügyi igazgatóját, ahogy arról lapunk is beszámolt, Kanadában őrizetbe is vették. Tehát lassan egy éve folynak az egyeztetések és szankciók a digitális-stratégiai óriásokkal, az őket kiszolgáló ipar számára azonban épp ellentétes ajánlások láttak most napvilágot.

A Google is beszállt az amerikai-kínai kereskedelmi háborúba | Magyar Hang

Az amerikai cég megszakítja az együttműködést a Huawei-jel, amely így elveszti az Android operációs rendszert. A döntés a fogyasztókat is érzékenyen érintheti.

Kína kapcsán a jelentésben megjegyzik, hogy az ipari termelésben érdekelt amerikai cégeknek újra azon kellene dolgozniuk, hogy visszatérjenek, erősítsék pozícióikat az országban. Egyúttal több forrást kellene fordítani a Nemzetvédelmi árukészlet felhalmozása (NDS) elnevezésű programra is, amelynek célja, hogy vészhelyzet esetén biztosítani tudja a fontos ásványkincseket és különböző ipari hozzávalókat, alapanyagokat a termelés számára, hogy külső segítség nélkül tudják a lehető legjobban megoldani a lakosság ellátását. A minisztérium szerint a program finanszírozása jelenleg nem stabil, ezért fontos lenne ezen a területen is erősíteni, hogy a helyi, amerikai ipari termelés a lehető legkevésbé legyen kitéve a külföldi importnak.