Megszólalt a CATL: 3 éven belül indulna a gyártás a debreceni üzemben

Megszólalt a CATL: 3 éven belül indulna a gyártás a debreceni üzemben

A kínai CATL üzeme a németországi Arnstadtban (Fotó: Giorno2/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Reagált az Index megkeresésére a kínai Contemporary Amperex Technology (CATL) vállalat, amely a komoly felzúdulást kiváltó akkumulátor gyárat építene Debrecen mellett. A cég a hírportálnak azt írta, néhány éven belül a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyárát építené fel a cívis város közelében.

A 320 milliárdos magyar kormányzati támogatással is bíró cég a debreceni gyáregységében az akkumulátorokhoz szükséges cellákat és különböző modulokat is állítják majd elő. A tájékoztatás szerint a gyár teljes kapacitása várhatóan eléri a 100 gigawattórát – jelenleg Magyarország akkumulátorgyártási kapacitása 40 gigawattórát tesz ki –, az első létesítmények a tervek szerint három éven belül elkészülnének.

A sokat kifogásolt brutálisan magas feltételezett vízfogyasztásra reagálva a cég azt állítja: a tervezett gyár átlagosan 3378 köbméter/nap vízfogyasztással üzemelne, és számításaik szerint ez a mennyiség Debrecen jelenlegi vízfogyasztásához képest nem jelentős. Mint az Indexnek írták, a helyi lakosok jólétét tekintik elsődleges szempontnak: „számunkra Debrecenben a lakosság vízellátásának biztonsága az első helyen áll. Az üzem vízfogyasztása nem veszélyezteti a helyi ivóvízellátást.”

A kínai vállalat azt is határozottan állítja, talaj- és talajvízszennyezés nem várható, és kiemelték, hogy a CATL olyan technológiai és műszaki feltételek mellett végzik a gyártást és a kapcsolódó tevékenységeket, amelyek megakadályozzák a működés során, hogy a munkavállalók és a lakosság környezeti, egészségügyi kockázatoknak legyenek kitéve. A beruházó szerint a projekt Debrecennek és Magyarországnak is jelentős adóbevételeket generál és munkahelyeket teremt, a helyi gazdaság új hajtóerejévé válhat a jövőben. Hozzátették, hogy a beruházás a jelenleg a magyar törvényeknek és előírásoknak megfelelően a tervek szerint halad.