Megszólalt az OTP, alárendeli orosz leánybankját a szankciós előírásoknak

Megszólalt az OTP, alárendeli orosz leánybankját a szankciós előírásoknak

Csányi Sándor (Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az OTP közleményben szögezte le, hogy teljes mértékben alkalmazza orosz leánybankjával kapcsolatban a nemzetközi szankciókat, írja a Portfolió. Így a bankcsoport is fokozatosan leépíti az oroszországi vállalati hitelportfólióját, nem fektet orosz állampapírokba, ezek forgalmazását a teljes nemzetközi OTP Csoportban felfüggesztette. Nem nyújt továbbá finanszírozást oroszországi leánybankja számára.

A közleményt az alábbiakban változtatás nélkül idézzük:

„Azon dolgozunk, hogy az ország pénzügyi infrastruktúrája, így a gazdaság egésze működőképes maradjon a háborús körülmények között is. Ukrajnai leánybankunk tevékenységének fenntartása mellett több millió eurós támogatással, tárgyi adományokkal, munkatársaink és ügyfeleink körében indított több százezer euró értékű humanitárius adománygyűjtéssel, és 160 menekült elszállásolásával, ellátásával járulunk hozzá a válsághelyzet kezeléséhez.

Oroszországi leánybankunk működését teljes mértékben alárendeljük a nemzetközi szankciós előírásoknak. Fokozatosan leépítjük a vállalati hitelportfóliónkat, nem fektetünk orosz állampapírokba, illetve ezek forgalmazását a teljes nemzetközi OTP Csoportban felfüggesztettük. Az OTP Bank nem nyújt finanszírozást oroszországi leánybankja számára.

Folyamatosan mérlegeljük, hogy szükség van-e további változtatásokra az OTP Csoport oroszországi jelenlétével kapcsolatban. Minden lehetséges döntést számba veszünk, ezek között elemezzük az orosz piac esetleges elhagyásának feltételeit és következményeit is.”

A portál emlékeztet, hogy csütörtökön Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter felszólította a fogyasztókat, hogy bojkottálják azokat a cégeket, amelyek még nem vonultak ki az orosz piacról. A nyugati cégek között az OTP-t is megemlítette a miniszter.

A külügyminiszter szerint a nemzetközi vállalatoknak erkölcsi és pragmatikus okokból is el kell hagyniuk az orosz piacot, és név szerint is felsorolt jó néhányat azok közül, amelyek még nem vonultak ki: ilyenek a Leroy Merlin, a Metro, az Auchan, a Spar, a Pirelli, a Bridgestone Tires, az Accor, az Intercontinental, az OTIS Worldwide, a Honeywell, a Mohawk Industries, az Arconic, az Oriflame, a Kimberly-Clark, a Koti, az Ecco, a Salvatore Ferragamo, a Philip Morris, a Raiffeisen, az OTP, a City Group, a Société Générale, az UniCredit, az Intensa Sanpaolo vagy a Bayer. 

Az OTP bankcsoport oroszországi bruttó vállalati hitelállománya egyébként tavaly év végén 126,6 milliárd forint volt, közel 17 százaléka a teljes ottani hitelkönyvnek. 

Csányi Sándor OTP-vezér korábban, de már a háború kirobbanása után arról beszélt, hogy terveik szerint mind a két országban hosszú távon jelen maradhat az OTP, bár előfordulhat olyan helyzet, amikor „átgondolnánk a kivonulást”.

– Nyilvánvalóan van olyan helyzet, amikor már mi is átgondolnánk a kivonulást, de nem szeretnénk veszteséget okozni a befektetőknek. Ha most kivonulnánk azonnal, akkor veszteséget okoznánk. További kockázatot viszont nem vállalunk, tehát nem arról van szó, hogy bármi történik is Oroszországban maradunk. A jelenlegi helyzetben még nem érné meg az OTP Csoportnak, hogy elhagyja Oroszországot. Ha hirtelen likviditási hiány lépne fel, és több százmillió dollárt kellene az orosz banknak biztosítani, hogy talpon maradjon, akkor ezt a kockázatot már nem vállalnánk – mondta Csányi Sándor.

A magyar tőzsdén péntek délelőtt az OTP 2,6, a Mol 2,8 százalék mínuszban volt, dél körül a bankcsoport papírja 12 540 forinton állt.

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!