Megszorító intézkedéseket hozott az Orbán-kormány első száz napja

Megszorító intézkedéseket hozott az Orbán-kormány első száz napja

Fotó: Unsplash/Michael Longmire

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy kivétellel minden ígéretét megszegte az ötödik Orbán-kormány a hvg.hu gyűjtése szerint. Bár választási programot nem tett közzé a Fidesz-KDNP, de ígéretek azért voltak. Az első száz nap mégis csupa megszorító intézkedés bejelentését hozta. A kormány vállalásai eközben többnyire abban merültek ki, hogy ők miket nem csinálnának, szemben az esetlegesen hatalomra kerülő ellenzékkel. Orbán Viktor pártja azt kommunikálta, hogy ellenzéki győzelem esetén megszorítás és adóemelés jön, a rezsicsökkentést eltörölnék, továbbá katonákat és fegyvereket küldenének Ukrajnába.

A hvg.hu szerint az ezt követő száz napban a fenti négyből valóra váltottak hármat is, egyedül a háborúval kapcsolatosat hagyták ki eddig. Igaz, Magyarország érintésével, de más határokon keresztül továbbra is lehetséges fegyvert szállítani. Ugyanakkor a kormány adókat emelt, illetve újakat vetett ki, majd bejelentette a rezsicsökkentés részleges eltörlését, jelentősen szűkítve a kedvezményezettek körét.

Rögtön az első intézkedés „a bankoknál és a nagy multicégeknél keletkező extraprofit” adóztatásának bejelentése volt. Az extraprofitadónak nevezett terhet kivetették olyan, profitot sem termelő ágazatokra, mint amilyen a koronavírus-korlátozások által sújtott légiközlekedés.

A katatörvény bejelentése szintén a megszorítások közé illeszthető, ahogy a rezsicsökkentés részleges eltörlése. Hiába a Fidesz egyik fő üzenetéről volt szó, abból már nyár elején kizárták az önkormányzatokat és a cégeket, júliusban pedig közölték, hogy a lakosság számára is korlátozzák azt. Bevezették a lakossági piaci ár fogalmát, az általuk meghatározott átlagfogyasztás felett mindenkinek sokkal magasabb összeget kell már fizetnie. Ezek az intézkedések ráadásul nem is az első száz, inkább első ötven-hatvan napban történtek.

Politikai szempontból nem is az első, hanem a következő száz nap fog számítani – jelentette ki a lap megkeresésére Szentpéteri Nagy Richard. A politikai elemző szerint a kormányzati apparátusban „több ezer ember csinálja a semmit”, valódi politikai teljesítményt pedig eközben Rogán Antalék végeznek milliárdokból.