Megugrott a kiskereskedelmi forgalom

Megugrott a kiskereskedelmi forgalom

Bolt. Képünk csak illusztráció (Fotó: gemma / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2022. májusban a kiskereskedelem forgalom a nyers adat szerint 12, naptárhatástól megtisztítva 11,1 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. Májusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 37,5 százalékkal emelkedett az értékesítés az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. 2022. január–májusban a forgalom 11,6 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,4 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,7 százalékkal emelkedett.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma összességében 9,5 százalékkal nagyobb volt. Az eladások volumene a használtcikk-üzletekben 54, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 35, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 12, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 9,4, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 7,9, valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben 1,1 százalékkal növekedett.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,2 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem 1,4 százalékkal csökkent.