Megvan, hogyan farag le 755 milliárdot a kormány

Megvan, hogyan farag le 755 milliárdot a kormány

Fotó: Unsplash/Christian Dubovan

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az utóbbi években tapasztalt év végi osztogatás helyett idén a kormány meghúzni kényszerül a nadrágszíjat. A már hónapokkal ezelőtt elfogadott jövő évi költségvetésben ugyanis legalább 755 milliárd forintos megszorításról intézkedik már most. Ennek célja, hogy a 2022. évi hiánycél egy százalékkal csökkenjen, az eredeti 5,9 százalék helyett a bruttó hazai össztermék (GDP) 4,9 százaléka legyen.

A kiadáscsökkentést szerda délután már bejelentette a Varga Mihály által vezetett pénzügyminisztérium. Közleményükben egyes állami beruházások átütemezéséről írtak, amelyek révén elérnék a szóban forgó 755 milliárd forintos megtakarítást. A részletek azonban akkor még nem voltak ismertek. Az este megjelent Magyar Közlöny azonban már közölt részleteket a költségvetésből kihúzott tételekről.

Az elvonással érintett területek egy része már ismert, ennek összege valamivel több mint 605 milliárd forintot tesz ki. Varga Mihály pénzügyminiszternek azonban még gondoskodnia kell egy újabb legalább 150 milliárd forintos csomag előteremtéséről is a területért felelős miniszterek bevonásával. Ezek szintén beruházásokat érintő elvonások lehetnek, a pénzügyminiszternek január 31-ig kell előállnia a javaslatával.

A már ismert 605 milliárd forintos csomag legnagyobb szelete a Gazdaság-újraindítási Alapjában szereplő 400 milliárd forintos keret. Mint arra a Portfolió.hu felhívta a figyelmet, a kormány a költségvetésben sem bontotta ki a beruházási alap minden részletét, így valójában nem tudni, hogy milyen beruházások maradnak el a zárolás miatt. Kevesebb lesz a Paksi Atomerőműben tervezett tőkeemelésre szánt keret is 40 milliárd forinttal (eredetileg 27 milliárdos tőkeinjekciót terveztek).

A portál összeszedte az egyéb elvonásokat is. Egyebek mellett ezeket a területeket érinti:

– A 2019–2027 közötti idegen nyelvi stratégia megvalósítására szánt 30 milliárd forintos működési kiadást teljesen elveszi a kormány.

– A Beruházás ösztönzési célelőirányzat 20 milliárd forinttal lesz kisebb.

– A Turisztikai fejlesztési célelőirányzatot megfelezik, 20 milliárd forinttal csökken a keret.

– Az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz tartozó HUMDA Zrt. tulajdonosi joggyakorlásával kapcsolatos beruházási kiadásokat 15,75 milliárd forinttal csökkenti.

– 13,2 milliárd forinttal vágja vissza az Egészséges Budapest Program kiadásait.

– A Nagyvállalati beruházási támogatásokat 10 milliárd forinttal vágja vissza a kormány. Eredetileg erre a célra 25 milliárd forintot szánt volna a kormány.

– Külügyi fejlesztési és kutatási programokra 9 milliárd forinttal ad kevesebbet a kormány.

– Fővárosi fejlesztésekre 4,7 milliárd forinttal jut kevesebb jövőre.

– 4,52 milliárd forinttal vágja vissza a kormány a Helyi Önkormányzatok támogatásai soron az egyéb felhalmozási célú kiadásokat.

– Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Közgyűjtemények jogcímen szenved el 2,1 milliárd forintos beruházásvisszavágást.

–1,5 milliárd forinttal kevesebb forrás jut reptéri fejlesztésekre.