Kiürültek a kereskedelmi tárolók, mégis kevesebb gázzal készülünk a következő télre

Kiürültek a kereskedelmi tárolók, mégis kevesebb gázzal készülünk a következő télre

Nagynyomású földgázszállító csővezeték a Kiskundorozsma Nemzetközi Mérőállomáson 2021. szeptember 30-án (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Várhatóan kevesebb gázzal készülünk a 2022-2023-as télre, mint egy évvel korábban tettük. Legalábbis erre lehet következtetni a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közleményéból, amely szerint mindössze 1,87 milliárd köbméter földgáz betárolását írta elő az egyetemes szolgáltató MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. számára – olvasható a Vgfszaklap.hu cikkében.

Ahogy minden évben, idén is áprilisban indul a földgázbetárolási időszak, amelyben a jelek szerint a lakosság számára az idei szezonban jóval kevesebb földgázt tárol majd az állam, mint tavaly. Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. számára ugyanis október 1-jéig 1,87 milliárd köbméter földgázt kell a tárolókban elhelyezni, ami hozzávetőlegesen negyedmilliárd köbméterrel kevesebb, mint a tavalyi 2,12 milliárd köbméternyi földgáz.

Az adat értékelésénél azt is figyelembe kell venni, hogy egy évvel ezelőtt a MEKH még a Csepeli Erőmű Kft.-t is csaknem 600 ezer köbméter földgáz betárolására kötelezte, az idei közlemény azonban az erőműre nem tér ki.

A hazai tárolókban kötelezően elhelyezendő földgázkészlet mennyiségét a MEKH határozza meg az egyetemes szolgáltató szolgáltatási területén az elmúlt százhúsz hónapban mért legmagasabb téli időszaki fogyasztása alapján – írja a hivatal.

A szakportál elemzése felhívja a figyelmet, hogy 2021 egészében a magyar földgázfogyasztás 4 százalékkal haladta meg az előző évit, decemberben pedig 16,5 TWh-val rekordot döntött a fogyasztás. Ennek fényében a csökkentés nem tűnik logikusnak, és a gázpiac soktényezős kiszámíthatatlansága sem éppen a lazítás irányába kellene mutasson.

Azzal is tisztában kell lenni, hogy a korábbi évekhez képest jóval nagyobb mennyiségű földgázt kell beszerezni a tárolók megtöltéséhez, hiszen a kereskedelmi tárolók szinte kiürültek – hét százalék alatt áll a mutató –, és jelentősen csökkent az esetleges ellátási zavarok esetén felhasználható állami stratégiai tartalék szintje is.

Az idei szezonnak még úgy futottunk neki, hogy a vésztartalékunk 1,4 milliárd köbméteres volt, ám egy tavaly decemberi rendeletmódosítással ezt levitték 900 millió köbméterre. A félmilliárd köbméteres különbözetet az egyetemes szolgáltatásban használtuk el, s októberig ezt is pótolni kell majd.

Az európai gázellátás is bizonytalan helyzetbe került az orosz-ukrán háború miatt, Vlagyimir Putyin orosz elnök épp ma, azaz csütörtökön írta alá a rendeletet, miszerint a „barátságtalannak” minősülő országok április elsejétől csak rubelben fizethetnek az orosz gázért.