Menczer Tamás: A már leszerződött mennyiségek felett szállít gázt a Gazprom

Menczer Tamás: A már leszerződött mennyiségek felett szállít gázt a Gazprom

A Gazprom orosz gázipari holding logója szentpétervári épületén 2022. április 27-én (Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Gazprom péntek reggel megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti gázszállítást Magyarországnak – közölte Menczer Tamás, a  Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára Facebook-bejegyzésében.

Az államtitkár a szombati bejegyzésben azt írta, a Magyarország szomszédságában zajló háború és az arra adott szankciós válaszok miatt Európa súlyos energiaellátási válsággal néz szembe. A drámai földgázár-emelkedés ellenére a kérdés ma már elsősorban nem is az, hogy mennyibe kerül a gáz, hanem az, hogy lesz-e elég a téli időszakra – hívta fel a figyelmet Menczer Tamás.

A politikus hangsúlyozta, hogy Magyarország élen jár a gáztárolók fogyasztásarányos töltöttsége területén. A 32 százalék feletti szint normális időkben elegendő is lenne – különösen, hogy az európai átlag 20 százalék alatt van – de most sajnos nem normális időket élünk, így abszolút biztosra kell mennünk – fogalmazott. „Ezért döntött korábban úgy a kormány, hogy a már leszerződött mennyiségeken felül még mintegy 700 millió köbméter földgázt kell beszerezni” – tette hozzá az államtitkár.

„A mai európai piaci viszonyokat ismerve egyértelmű, hogy ekkora mennyiség beszerzése oroszországi források nélkül lehetetlen, ezért Szijjártó Péter miniszter a közelmúltban Moszkvában folytatott tárgyalásokat, amelyeket több kereskedelmi egyeztetés követett. Ezek megállapodáshoz vezettek, amelyek nyomán a Gazprom tegnap reggel megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti szállítást. Első ütemben augusztus végéig naponta 2,6 millió köbméter pluszmennyiség érkezik délről a Török Áramlat vezetéken keresztül, a szeptemberi ütemtervről pedig már zajlanak az egyeztetések” – ismertette Menczer Tamás. „Magyarország kormányának kötelessége biztosítani az ország biztonságos földgázellátását, s ezen kötelességünket teljesítjük is” – áll a bejegyzésben.

Szijjártó Péter júliusban kapott megbízást a kormánytól 700 millió köbméternyi plusz földgáz beszerzésére, ő pedig július 21-én el is utazott Moszkvába, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyaljon erről. A Magyar Közlönyben pedig megjelent a rendelet, hogy 1 850 000 000 euró (jelen árfolyamon körülbelül 730 milliárd forint) értékben vásárolhat földgázt állami kezességű hitelből a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség. Azt külön rendeletben kell szabályozni, ha az ország gázellátásának biztosításáért fel kell használni a különleges készletet. Ebben az esetben az igénybevételre jogosultak a felhasználásra engedélyezett földgáz áráért nem fizethetnek kevesebbet a beszerzési árnál. Az értékesített földgáz árát a különleges készlet létrehozására és fenntartására felvett hitelekre kell fordítani.