Mészáros Lőrinc majdnem akkora, mint az Audi

Mészáros Lőrinc majdnem akkora, mint az Audi

Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor 2014 áprilisában Felcsúton (Fotó: Reuters/Balogh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Népszava összesítése szerint legalább tizenegyezren dolgoznak olyan cégekben, amelyek vagy Mészáros Lőrinc tulajdonában, vagy a közvetlen befolyása alatt vannak. A teljes alkalmazotti létszám azonban még ennél is magasabb lehet, mert a hatalmas – a hivatalos papírok szerint 120 vállalatból álló, de a Heti Válasz korábbi becslése szerint több mint 200-at számláló – cégbirodalom számos vállalkozása – így például az MKB Bank – nem közölt hivatalos adatot a foglalkoztatottakról.

Nincs megállás a Mészáros-birodalomban, külföldi cégeket is vennének - Magyar Hang

Az Opus és a Konzum fúziója után létrejövő vállalat árbevétele meghaladhatja a 200 milliárd forintot.

A lap eljátszott a gondolattal, mi történne, ha Orbán Viktor kormányfő felcsúti oligarcha barátja úgy döntene, hogy egyetlen gigaholdingba gyúrja össze a cégeket (amelyben egyebek mellett építőipari, turisztikai, ingatlanos, valamint agrár, és médiaérdekeltségek is szerepelnének). Számításaik alapján az így létrejövő óriásvállalat a hatodik legnagyobb munkáltató lenne Magyarországon. Ha pedig csak a piaci cégeket vennénk számba, akkor a negyedik helyen állna, közvetlenül a német Audi után.

A Mészáros-cégek százmilliárdos túlárazással dolgoztak az elmúlt években - Magyar Hang

A lakástakarékok állami támogatásának megszüntetése idején is kijut a pozitív Mészáros Lőrinc-hírekből.

A bizonytalan létszámú MKB-t kihagyva a számításból a legtöbben, 2172-en a nemrég a Mészáros család érdekeltségébe került Mátrai Hőerőmű Zrt. alkalmazásában dolgoznak. A Hunguest hotellánc 1900 alkalmazottal a második legnagyobb Mészáros-foglalkoztató, ezt pedig a kormányközeli sajtóvállalkozás, a Mediaworks követi 1242 munkavállalóval. A média területén az oligarchához tartozó cégekben összesen már csaknem 1600-an dolgoznak. Ez a létszám alulról súrolja a közmédia kétezres létszámát, ehhez képest az RTL-nél háromszáztizenöten, míg az – egyelőre még – Andy Vajna tulajdonában lévő TV2 -nél csaknem négyszázan dolgoznak.

Index: Mészáros Lőrinc kezd önjáróvá válni - Magyar Hang

Ez pedig nem igazán tetszik Orbán Viktornak.

A lap megjegyzi, az áttekinthetetlenül kusza Mészáros-céghálózat pontos kiterjedésének a meghatározása nem egyszerű, mert az oligarcha a cégek csak egy részében jelenik meg közvetve vagy közvetlenül tulajdonosként. A vállalkozások egy jelentős hányada gyermekei és a felesége nevén (vagy vezetésével) fut, a birodalom jó része viszont Mészáros bizalmasai nevén üzemel. Így a Mészáros és Mészáros Kft. is, amelyből az oligarcha papíron már kiszállt, azóta közeli bizalmasai irányítják a vállalkozást.