Idén is Mészáros Lőrinc vezeti a 100 leggazdagabb magyar listáját

Idén is Mészáros Lőrinc vezeti a 100 leggazdagabb magyar listáját

Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor 2014 áprilisában Felcsúton (Fotó: Reuters/Balogh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A közelmúltban elnyert autópálya-koncesszió nélkül is a leggazdagabb magyar Mészáros Lőrinc a csütörtökön megjelent 100 leggazdagabb magyar című kiadvány toplistája szerint. A felcsúti nagyvállalkozó vagyonát a tavalyi év „zárszámadás” alapján 480 milliárd forintra becsülték a kiadvány szerkesztői. Ez 60 milliárddal több, mint amit a második helyezett Csányi Sándor magáénak mondhat (420 milliárd). Az OTP Bank első emberének vagyona összességében egy év alatt nem gyarapodott, ez jórészt a bank tetemes tőzsdei árfolyamveszteségével magyarázható – írták. Figyelemre méltó, hogy idén a száz leggazdagabb magyar közé legkevesebb 12,7 milliárd forinttal lehetett bekerülni.

A Szakonyi Péter felelős szerkesztő és csapatának számításai szerint az ország első száz emberének összvagyona a válság és a pandémia ellenére sem csökkent, 2021-ben is elérte a 6223,5 milliárd forintot. A növekedés egy év alatt megközelítette a 637 milliárd forintot. Érdekesség különben, hogy ez „szinte fillérre” annyi, amennyi összvagyona az első száznak 2002-ben volt. Az akkor első ízben megjelent kiadásban közölt becslés szerint ugyanis az összesített vagyonuk 632,4 milliárd forintra rúgott.

Mint írták, a listán helyezettként szereplő üzletemberek jelentős része továbbra is az ingatlanfejlesztésben találta meg a számítását, ám egyre többen fektettek be már tavaly is az energetikai szektorba, azon belül pedig a szolár technikába.

A szerkesztők a viszonylag stabil hazai gazdaság jelének tartják, hogy idén mindössze négy új szereplő jelent meg a listán. Egyikük a hazai létesítményfenntartási piac nagyágyújának tartott Kis-Szölgyémi Ferenc. Szintén új szereplő a naperőmű-üzletben évek óta élenjáró Lugos Roland, továbbá Ács Balázs, a Masterplast építőanyagkereskedő társtulajdonosa és a feltörekvő ingatlanpiaci szereplőnek számító Indotek résztulajdonosa, Hermann Kamilla is. Hermann Kamilla egyébként a TOP 100-ba került két nő egyike (a másik Schmidt Mária).

A kiadványban ezúttal is készített úgynevezett befolyás barométert, vagyis olyan listát, amely az ország legbefolyásosabb szereplőit veszi számba. Ezen Orbán Viktor miniszterelnök első helye már évek óta megkérdőjelezhetetlen. Mint írják, őt az elmúlt években is gazdasági szereplők és kormánypárti politikusok követték, nincs ez másként ezúttal sem. Sorrendben a negyedik legbefolyásosabb személy Rogán Antal, akit Szijjártó Péter és Matolcsy György követ. Pintér Sándornak a hetedik hely jutott a listán. Lázár János pedig a 22. A legbefolyásosabb ellenzéki politikusnak az értékelők Karácsony Gergelyt tartják, aki a 30. helyre fért oda. Az 50., utolsó helyen az azóta leváltott honvédelmi államtitkár, Németh Szilárd is felkerült.

A most 21. alkalommal összeállított kiadványban a vagyoni becslések alapját továbbra is vállalatok saját tőkéje jelenti.