Mészáros Lőrincék már a MÁV és a Volán rendszerében vannak

Mészáros Lőrincék már a MÁV és a Volán rendszerében vannak

Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor 2014 áprilisában Felcsúton (Fotó: Reuters/Balogh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A KTI Közlekedéstudományi Intézet pályázatot írt ki arra, hogy mely cég építheti ki a MÁV és a Volán e-jegy rendszerét, melynek 2020 végére kell üzembe lépnie. Nos, a tender eredményhirdetésén nem történt semmi meglepő, hiszen a győztes a Jászai Gellért és Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó informatikai cég, a 4iG lett azzal a T-Systemsszel közösen, amelyet épp most vásárol fel.

A vállalat közleménye szerint a közlekedés-informatikai rendszer, amelyet létrehoznak, az elektronikus jegyértékesítésen túl számos olyan szolgáltatást biztosít, amelyeknek köszönhetően az utasok számára tervezhetőbbé és kényelmesebbé válik majd a helyközi közlekedés – írta a hvg.hu. Maga a rendszer várhatóan 2020 végére épül ki országosan, és nettó 11,15 milliárd forintból valósul meg. A győztes konzorcium vállalásai között megtalálható, hogy egységes e-jegyrendszert építenek ki országosan, amihez létrehozzák a központi- és háttér-infrastruktúra rendszerét, kialakítják a fődiszpécseri és forgalomirányító rendszert, valamint az ügyfélszolgálati és utastájékoztató központot.

Ugyanakkor a tendergyőztes feladata lesz egy 25 érintőképernyős és vandál-biztos kültéri jegykiadó automata rendszerbe állítása, és további 5300 autóbusz felszerelése jegykiadó és jegyellenőrzési funkcióval rendelkező fedélzeti számítógéppel, és a működtetéshez szükséges hardverek, valamint szofterlicencek beszerzése, szofverfejlesztési szolgáltatások ellátása.

A T-Systems nevéhez fűződött a BKK kudarcos elektronikus jegyrendszerének kifejlesztése.