Mfor: háromszor annyi pluszpénz ment a járvány idején sportra, mint egészségügyre

Mfor: háromszor annyi pluszpénz ment a járvány idején sportra, mint egészségügyre

Miha Blazic, a Ferencvárosi TC és Bojan Miovski, az MTK Budapest (j) játékosa a labdarúgó OTP Bank Liga 12. fordulójában játszott mérkőzésen a Groupama Arénában 2020. november 28-án (Fotó: MTI/MTI Fotószerkesztõség/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tavasztól kezdve mostanáig 140,2 milliárd forintot csoportosított át a kormány a sport területére. Napokra lebontva ez 541 millió forintos kiadást jelent – derül ki az Mfor.hu összesítéséből..

A portál a koronavírus-járvány hazai, márciusi megjelenésétől, pontosabban a veszélyhelyzet első átcsoportosításától (március 20.) kezdve összegezte a Magyar Közlönyben megjelent átcsoportosításokról szóló kormányhatározatokat. Ezek a pénzek alapvetően a járvány negatív gazdasági hatásainak enyhítésére létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból, a rendkívüli kormányzati tartalékból, valamint a Központi Maradványelszámolási Alapból származnak.

A kormányhatározatokkal átcsoportosított pénzeket az Mfor szerint joggal tekinthetjük és nevezhetjük pluszforrásoknak, mivel ezek az elfogadott költségvetésben szereplő tételeken felül lettek elvonva. Azt viszont már sokkal nehezebb pontosítani, hogy hova és milyen célokra mentek el ezek az átcsatornázott pénzek. A kedvezményezett előirányzatok ugyanis az esetek nagy részében túlságosan széles területet fednek le és homályosak ebből a szempontból. Hiszen volt, amikor "sportlétesítmények fejlesztésére" csoportosítottak át néhány százmillió forintot, vagy épp milliárdok mentek el "egyedi sportlétesítmény-fejlesztésre". Az azért kiderült, hogy a legtöbb pénzt a különféle létesítményfejlesztések, illetve azok előkészítése vitte el március eleje óta. Összesen 104,2 milliárd forintot.

A második helyen az egyházak állnak 103,2 milliárd forint ment hozzájuk március óta.

Az Mfor emellett azt is megvizsgálta, hogy mennyi ment pluszban az egészségügyre. Összesítésük szerint mindössze 50,7 milliárd forint átcsatornázása történt abba az irányba, vagyis majdnem a harmada annak, amit a sport területére irányított a kormány, és fele az egyházi pluszpénzeknek.