G7: mi kapjuk a legdrágábban az orosz gázt

G7: mi kapjuk a legdrágábban az orosz gázt

Földgázszállító vezeték (Fotó: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemzetközi összevetésben is kifejezetten drágán érkezik Magyarországra az orosz gáz. A kedvezőtlen árakat néhány hónapig még lehetett a szerződéses különbségekkel magyarázni, mostanra azonban kiderült, hogy hosszútávon is mi fizetjük a legtöbbet – írta meg a G7 a saját gyűjtése alapján.

A legnagyobb hazai importőr az állami MVM-csoport, amely egy hosszútávú szerződés keretében vásárolja a földgázt az orosz Gazpromtól. Így elsősorban ennek a megállapodásnak a feltételei befolyásolják a hazai importárat is. Bár a szerződés részleteit nem hozták nyilvánosságra, annyi mostanra kiderült róla, hogy az árazása kéthónapos csúszással a tőzsdei jegyzéseket követi. 

Novemberben némileg csökkent ugyan az orosz importgáz átlagára Magyarországon, de így sem sokkal maradt el az egy hónappal korábbi történelmi csúcstól. Az Eurostat külkereskedelmi statisztikái szerint egy köbméter átlagosan közel két és fél euróért, akkori árfolyamon 965 forintért érkezett az országba. A tőzsdei piaci ár akkor már az egy eurót sem érte el. A portál hozzáteszi, hogy a két hónapos csúsztatás miatt a gosszútávú hatások elvileg kiegyenlítődnek.

A G7 szerint a magyar importár (és így vélhetően a Gazprommal kötött szerződés) megítélése szempontjából valószínűleg jobb megközelítés a tőzsdei jegyzések helyett más országok hasonló áraihoz viszonyítani. Azonban így is kifejezetten sokat fizetünk. Novemberben például messze nálunk volt a legdrágább az orosz gáz. Még az ezen a listán második helyen álló lettekhez is nagyjából 7 százalékkal olcsóbban érkezett egy köbméter mint hazánkba, az EU-s átlagár pedig ötödével volt alacsonyabb a magyarnál.

A portál hangsúlyozza, hogy mivel nem csak egy szerződés keretében importálnak gázt az egyes országokban, a külkereskedelmi adatokat sok minden torzíthatja, de az MVM és a Gazprom megállapodására semmiképpen nem vet jó fényt, hogy itthon rendre a legmagasabbak között van az orosz importgáz ára. Ráadásul nem csak a saját blokkunkban, hanem az egész unióban, és nem csak az egyes hónapokban, hanem hosszabb távon is. A novembert megelőző hat hónapban 15 százalékkal érkezett drágábban az orosz gáz Magyarországra az adatot közlő uniós tagállamok átlagánál. A teljes 2022-es évre pedig ennél is nagyobb, közel 30 százalékos a különbség.

Ez utóbbi nagyon jelentős eltérésben az is komoly szerepet játszik, hogy miközben az EU országainak nagy többsége az év második felében – saját döntése, vagy a szállítások elapadása miatt – jóval kevesebb orosz gázt vásárolt, mint korábban, Magyarországon nem ez volt a helyzet. Azaz a legdrágább időszakban hozzánk több orosz gáz érkezett, mint más országokba, ez pedig természetesen az átlagárakat is megdobta – írta a G7. A portál szerint az októberi nagy mennyiségű orosz import azért is furcsa, mert ekkor már megvolt a magyar piaci szereplők, és így az MVM lehetősége is arra, hogy jóval olcsóbban vásároljon nyugatról gázt.

Címkék: MVM, földgáz, orosz gáz