Miért nélkülözhetetlen a jó kéményszegély lemez? (x)

Miért nélkülözhetetlen a jó kéményszegély lemez? (x)

Bár a kéményre gyakran egyfajta „csúcsdíszként” tekintünk, valójában ennél jóval fontosabb szerepet tölt be. A kémény és a fedőanyag illeszkedésénél használandó kéményszegély lemez megakadályozza a víz befolyását. Segítünk, mire figyelj oda!

A tetőszegély fontossága

Ahhoz, hogy egy tető biztonságos és stabil legyen, megfelelő szegélyezés szükséges hozzá. Ebben különféle bádogeszközök segíthetnek, amelyek kialakítása meghatározó szerepet játszik abban, hogy a tető mely részén alkalmazhatóak.

Nagyon fontos szempont, hogy bádog vagy hasonló tulajdonsággal rendelkező anyagokból készüljenek a szegélyek, hiszen jó nedvességtűrőnek kell lenniük. A korrodálás valójában akkor is bekövetkezhet, ha a szegélyek más fémekkel érintkeznek.

Emiatt a kialakítás során törekedjünk arra, hogy különböző fémből készült elemek ne találkozzanak egymással a rozsdásodás elkerülése végett. Mivel azonban a legtöbb kéményszegély lemez kompakt, előre összeállított szerkezettel rendelkezik, rendszerint nem kell tartanunk ettől a problémától. Ügyeljünk arra, hogy megbízható forrásból minőségi elemeket vásároljunk. A Káplár fatelep kiváló kéményszegély lemezei tartós és minőségi választásnak bizonyulnak!

A beépítés lépései

Első lépésként egy egyszerű műveletet, a horgonyzott lemezek kémény körbefogására való beépítését hajtjuk végre. Nagy figyelmet kell fordítani azonban a hézagok elkerülésére, hiszen így kárba mehet az egész munkánk.

A kéményre először a kéményszegély vízorros részét helyezzük, amelyet cserépléchez rögzítünk egy szöggel. Ezután a szegély hátulját az elejére csúsztatjuk, és dübellel a kéményhez rögzítjük az egész szegélyt.

Itt álljunk meg egy pillanatra és jusson eszünkbe, hogy a hőtágulás következtében muszáj valamennyi hézagot hagynunk. Ezt azonban nagyon alaposan, nagy odafigyeléssel kell tömíteni, hogy elkerüljük a beázást.

A szegély ilyenkor már majdnem kész állapotban van, az eleje a cserépen pihen, de itt még bőven van feladatunk. A megfelelő illeszkedés érdekében a hátuljához és az oldalához egyénileg mérve szabjuk a cserepeket.

Erre figyelj oda!

Bár az összeszerelés könnyűnek hangzik, sok ponton mellényúlhatunk.

Vegyük figyelembe a szegélyezés elemeinél a hőmérséklet hatására történő tágulást és összehúzódást is. A hőmozgás elkerülése végett a ferde elemeket úgy helyezzük egymásba, hogy lehetőleg alakítsunk ki kettős állókorcos kapcsolatot a vízszintes szegélyezési elemeknél. Ez azért szükséges, mert ha nincs elég helyük a mozgásra, maradandó eldeformálódást okozhat a szerkezetükben.

A szél szintén okozója lehet károsító problémáknak, ezért a közvetlenül vízzel érintkező szegélyelemeket beakasztófércek és rögzítőszegélyek segítségével erősítsük meg.

Ne bízd a véletlenre a tető és a kémény biztonságát, válaszd a Káplár fatelep időtálló és megbízható elemeit, és kérd szakértők segítségét!