Milliárdos forrást vonnának el az ellenzéki Dunaújvárostól

Milliárdos forrást vonnának el az ellenzéki Dunaújvárostól

A Dunaferr dunaújvárosi üzemének bejárata (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy titkos kormányzati terv alapján milliárdos iparűzési adóbevételektől esne el az ellenzéki Dunaújváros – számolt be róla a Telex. Egy nem nyilvános jelentésben ugyanis a Fejér Megyei Közgyűlés fideszes elnöke, Molnár Krisztián azt javasolta: a kormány hozzon létre különleges gazdasági övezetet Iváncsa és Rácalmás közigazgatási területén, Adonyt és Kulcsot is bevonva.

Jelenleg viszont Dunaújvárosnak szerződése van arról, hogy a rácalmási Hankook-gyár, valamint az iváncsai ipari park által fizetett iparűzési adó fele őt illeti. Utóbbi helyen a koreai SK Innovation 681 milliárdos gigaberuházása van tervben, ez 2500 új munkahelyet jelentene egy akkumulátorgyárban. Továbbá készül a mezőgazdasági gépekhez alkatrészeket gyártó török Yaris Kabin 6,5 milliárdos fejlesztése is, ami pedig 150 új munkahelyet hozna.

A titkos előterjesztésnek része lehet az is, hogy az iváncsai cégek átvehetnék a csőd közelében álló ISD Dunaferr munkavállalóit. Eszerint tehát az anyag készítői kevés esélyt látnak a vállalat megmentésére.

Amennyiben a különleges gazdasági övezet létrejön, úgy a Fejér Megyei Önkormányzat lesz jogosult az iparűzési adót beszedni, illetve azt elosztani. Ez már idén félmilliárdos kiesést jelentene Dunaújvárosban. Elesne persze Rácalmás és Iváncsa is az iparűzési adó beszedésének lehetőségétől, de ők kompenzációt még remélhetnének ez ügyben.

Az indoklás szerint amúgy „a különleges gazdasági övezetek kijelölésével a nagyberuházások gyorsabban, hatékonyabban valósulhatnak meg, továbbá bővülhetnek, ezzel hozzájárulva a térség fejlődéséhez”.

Eközben 2016. május 31-én még arról beszélt Orbán Viktor, hogy a kormány támogatja egy dunaújvárosi ipari park létrehozását. Felmerült, hogy ezt Dunaújváros-Pálhalmán hozzák létre, de aztán 2017 októberében Cserna Gábor, a város akkori fideszes polgármestere azt mondta: nincs erre szabad földjük, így hozzák létre inkább Iváncsa közigazgatási határán belül.

Iváncsán is végül korábban magántulajdonban lévő területre épült a park, 500 helyett pedig csak 108 hektáros lett. Ez viszont dunaújvárosi pénzből valósult meg. Pintér Tamás, a 2019-ben megválasztott új dunaújvárosi polgármester meg is próbált ez ügyben egyeztetni, de nem ért el sikert, és most úgy tűnik, hogy teljesen kihúzzák a beruházás leendő jövedelmét a várostól. Ha ugyanis megvalósul Molnár Krisztián előterjesztése, Dunaújváros önkormányzata egy fillért sem fog kapni abból az iparűzési és építményadóból, ami ezen a területen befolyik majd, hiába jött létre maga az ipari park Dunaújváros pénzéből.

A Hankooktól befolyó pénzek esetleges elvesztése, az eleve felére apadt iparűzési adó, valamint a gépjárműadó elvonása nagyon jelentős kiesést jelentene a városnak, amelynek helyzete az ISD Dunaferr vergődése miatt mind bevételi (adók), mind kiadási (szociális kiadások) oldalon még rosszabbra fordul, ha a cég nem menthető meg – összegzi a portál.