MNB: A moratóriumból való kilépés a racionális döntés

MNB: A moratóriumból való kilépés a racionális döntés

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a monetáris tanács döntésérõl tartott sajtótájékoztatón a jegybank székházában 2019. március 26-án. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A gyógyszer is csak addig jó, amíg megfelelő ideig szedi a beteg, aki már meggyógyult, annak káros mellékhatásai lehetnek tőle – így érvel a jegybank a hitelmoratóriumból való kilépés mellett.

A járvány okozta gazdasági válsághelyzet kialakulásakor a törlesztési moratóriumba való belépés, míg a krízis elmúltával, az adósok jövedelemtermelő képességének visszaszerzésével a fizetési stopból kilépés a racionális döntés – írja friss közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jegybank egy hete már kiadott egy hasonló tartalmú figyelmeztetést, amellyel már akkor is szembe ment a kormány hitelmoratórium meghosszabbításáról szóló törekvéseivel.  

A Matolcsy György vezette MNB szerint „a megfelelő jövedelemmel, törlesztési forrással bíró ügyfelek számára a moratóriumban való maradással elérhető előnyt hosszabb távon meghaladhatják a kockázatok. Az, hogy fölöslegesen nő meg a hitelük futamideje és a teljes visszafizetendő összegük a bank felé”.