A jegybank szerint még nagyobb infláció jön a következő hónapokban

A jegybank szerint még nagyobb infláció jön a következő hónapokban

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke beszédet mond a Nagy könyvünnep és kortárs művészeti kiállítás elnevezésű rendezvényen az Új fenntartható közgazdaságtan - globális vitairat című kiadvány ünnepélyes bemutatóján az MNB konferencia-központjában 2022. május 7-én (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A jegybank 11,0-12,6 százalék közé emelte idei inflációs prognózisát legfrissebb Inflációs jelentésében az előző, márciusi jelentésben várt 7,5-9,8 százalékról.

Májusban 10,7 százalék volt az infláció, a következő hónapokban az áremelkedések üteme átlagosan megközelítheti a 16 százalékot – írja a Portfólió a jegybanki előrejelzésre hivatkozva.

Az áremelkedés jövőre is gyors marad, 6,8-9,2 százalék közötti inflációra számítanak a jegybanki elemzők. Ez nagyon jelentős mértékű változtatás a megelőző, három hónappal ezelőtti prognózishoz képest.

Az infláció 2023 végén csökkenhet a jegybanki toleranciasáv tetejéig (ez 4 százalék), 2024-től pedig az inflációs céllal összhangban alakulhat (ami 3 százalékot jelent, +/– egy százalékpontot).

A jegybank emellett 2,5-4,5 százalékról 4,5-5,5 százalékra emelte az idei GDP-várakozását, amely jövőre 2-3 százalék közé lassul.

Virág Barnabás jegybanki alelnök sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az infláció ősszel tetőzhet, majd utána lassú mérséklődés indulhat meg.  

Az alelnök arról is beszélt, hogy addig emelik a kamatokat, amíg meg nem áll az infláció gyorsulása. – A kamatok további határozott növelése folytatódik, a monetáris szigorításnak addig kell tartania, amíg a megvalósult inflációban legalább „nem körvonalazódik” az inflációs csúcs – mondta Virág Barnabás.

Az üzemanyagokat és a lakossági energiaárakat érintő kormányzati intézkedések érdemben tompítják a globális nyersanyagár-emelkedés hazai inflációra kifejtett hatását – véli a jegybank. Az inflációs pályára hatással lesz, a kormány mihez kezd az életben lévő árstop-intézkedésekkel. Virág Barnabás mindenesetre hangsúlyozta, nincs információjuk arról, mire készül a kormány.

Végül közölte, a megnövekedett kihívások miatt szükség van arra, hogy az alapkamat és a jegybanki betéti kamat összezárjon. Ez csütörtökön megtörténik, amikor az egyhetes betéti kamat is az alapkamat szintjére (7,75 százalék) emelkedik. (A múlt heti tenderen 7,25 százalék volt a meghirdetett kamat).

Az MNB továbbra is készen áll arra, hogy az egyhetes betéti eszköz kamatával rugalmasan reagáljon amennyiben ezt rövidtávú pénzpiaci mozgások indokolják – hangsúlyozta.