Az Alkotmánybírósághoz fordulhat az ellenzék a kata „felnégyelése” miatt

Az Alkotmánybírósághoz fordulhat az ellenzék a kata „felnégyelése” miatt

Fotó: Unsplash/Kelly Sikkema

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellenzéki bártok egyaránt bírálták a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) kormány által tervezett szigorítását. Szakértők szerint gyakorlatilag alig lesznek, akik az új feltételekkel is igénybe tudják majd venni az adónemet. 

Kétséges, hogy lesz-e olyan vállalkozó, aki a feltételeket valóban teljesíteni tudja és a jövőben is a kata szerint fog adózni ahelyett, hogy egyáltalán nem fizet adót – így reagált az adónem kormány által tervezett szigorítására a Niveus Consultng Group.

A javaslat szerint ugyanis KATA szerint eleve csak egyéni vállalkozók adózhatnak, közülük is csak az ún. főállású KATA-sok, tehát aki esetleg munka mellett, vagy éppen Bt. formában űzi az ipart, az kiesik a kata választására jogosultak köréből. Másrészt, a javaslat szerint a KATA-t csak azok választhatják, akik egyetlen forint bevételt sem szereznek más vállalkozástól. Ha reálisan átgondoljuk egy átlagos, alapvetően lakosságnak szolgáltató nyelvtanár vagy fodrász ügyfélkörét, akkor is nagy eséllyel találunk benne mondjuk filmes munkákat, céges nyelvórákat vagy építőipari kisvállalkozó esetén bedolgozást egy-egy nagyobb építőipari projektbe, ahol a számlát már cég fele kell(ene) kiállítani. Ezeknek a vállalkozóknak most két lehetőségük van. Vagy elengedik az ügyfélkörük egy érezhető részét (például a vízvezetékszerelő nem vállal cégtől érkező megbízást), vagy pedig – és itt akkor már szembe is megyünk a hetek óta hangoztatott célokkal – bonyolultabb, költségigényesebb adózási módot választanak, ami jelentősen megnövelheti a szürke- vagy feketegazdaság arányát ebben a szektorokban. Hangsúlyozták, hogy a piacra szolgáltató vállalkozók jelentős részének – a takarítótól kezdve az autószerelőig – ha szétszórva is, de vannak céges ügyfeleik. Márpedig a törvényjavaslat szerint évi egyetlen céges vevő esetén is megszűnik az illető kata jogosultsága.

„Ez felnégyelés, és aztán mondják az élettelen torzóra, hogy tessék, itt az új kata” – mondta a 444-nek Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) alelnöke. Hozzátette, az új szabályok nemcsak az ügyvédeket vagy az állatorvosokat szorítanák ki az egyszerűsített adónem alól, de a mellékállású katázás felszámolásával kiszorítanák onnan a rokkantakat és a nevelőszülőket is.

Irány az Alkotmánybíróság?

A Párbeszéd képviselőcsoportja kezdeményezi a többi ellenzéki frakciónál egy közös alkotmánybírósági beadvány elkészítését, mert szerintük egy önmagát jogállamnak mondó európai uniós tagállamban ilyen durva jogsértés nem valósulhat meg. „Éppen múlt héten jelentette be Gulyás Gergely a Kormányinfón, hogy elfogadják az EU Bizottságának javaslatait, köztük a törvényalkotás során a megfelelő társadalmi egyeztetésre vonatkozó kötelezettséget. Ennyit ér hát a Fidesz-kormány szava” – írták közleményükben. Hozzátették, értik, de nem fogadják el, hogy az Orbán-csomag a megszorító intézkedésekkel nem a nemzetközi óriáscégeket, nem az elmúlt években százmilliárdokkal gazdagodó oligarchák cégeit, hanem a tisztességes magyar kisvállalkozókat sújtja. „Meggyőződésünk, hogy nem szabad az élelmiszer- és energiaválság miatt egyébként is megélhetési válságtól fenyegetett magyar családokra hárítani a fideszes válságkezelés terheit, épp ellenkezőleg: a válságban támogatni kell azokat, akik a leginkább kiszolgáltatott helyzetben vannak” – közölték. 

Az MSZP szerint a kata szigorítása és egy nap alatti elfogadása a Fidesz gyalázatos merénylete a magyar kivállalkozások ellen, ezért akarják egy nap alatt átverni a törvényhozáson. „A Fidesz ugyanis a magyar kisvállalkozásokból présel ki plusz milliárdokat azzal, hogy kizárja őket a kata szerinti adózásból. Az »új kata« csak porhintés: Orbánék valójában megszüntetik az eddig ismert és népszerű kata szerinti adózást – írták. Az MSZP szerint gyalázatos a Fidesz-kormány legújabb megszorítása. Az pedig egyenesen gusztustalan, hogy a Fidesz-kormány a mellékállású katázás felszámolásával nem csak a kisvállalkozásokat, hanem a rokkantakat és a nevelőszülőket is egy másik, nagyobb adóteher megfizetésére kényszeríti. Az MSZP elutasítja ezt az aljas kezdeményezést és felhívja a társadalom figyelmét, hogy ez a gyalázat csak addig marad így, amíg a Fidesz van hatalmon. 

Bedő Dávid, a Momentum parlamenti képviselője, a Facebookon reagált a kormány törvényjavaslatára. Bedő szerint a kormánynak bizonytalanság helyett kiszámíthatóságot kellene biztosítania a vállalkozóknak. „Több százezren kerülnek létbizonytalanságba, hiszen nem tudják, hogy pár hét múlva folytatni tudják-e jelenlegi munkájukat” – mondta a Momentum képviselője arról, hogy a kormány végül nem 2023. január 1-gyel, hanem már most szeptemberben be akarja vezetni a változtatásokat. A Momentum politikusa elmondta, hogy azon kívül, hogy a gyors változtatás kapkodást fog okozni, rengeteg embert zárnak ki ebből az adózási formából azzal, hogy csak magánszemélyeknek lehet számlát kiállítani. 

Este egy módosító javaslat benyújtását is bejelentette a párt, amely egyrészt kitolná a bevezetés idejét, másrészt nem csak magánszemélyek számláinak befogadását engedélyezné.

A kormány megint a nagyvállalatok oldalára állt az új kata-szabályokkal – közölte az LMP. Csárdi Antal sajtóközleményében kifejtette, hogy amíg a legnagyobb vállalatok társasági adója továbbra is rekord alacsony, addig a kata megszüntetésével akar bevételre szert tenni a kormányt, ezzel több százezer ember megélhetése kerül veszélybe. Hozzátette, hogy a kormány emellett semmilyen segítséget nem ad azoknak a közalkalmazottaknak, akiknek már egy havi jövedelmét elvitte az infláció: ha a kormány csak negyed annyira becsülné őket, mint a taxisokat, akkor Magyarország egy igazságosabb ország lehetne. 

„A katát is elvitte a kormányzati megszorítás”

A katát választók támogatását, „vegzálásának” abbahagyását sürgette Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke, parlementi képviselője online sajtótájékoztatóján. A politikus elképesztőnek nevezte a kata átalakításával kapcsolatos kormányzati elképzeléseket, mondván, „óriási gazdasági válságot hozott a nyakunkra a Fidesz-KDNP”, most pedig a magyar kisvállalkozók, családok bevételeinek megnyirbálását tervezi. A tervezett törvénymódosítás sokakat zárna ki abból a lehetőségből, hogy a kata révén adózzon, így akár tíz- vagy százezrek életére lehet negatív hatással – jelentette ki. Hozzátette, ehelyett arra volna szükség, hogy vegyék sorra, és zárják be az adónem kiskapuit. A magyarországi munkahelyek több mint kétharmadát a kis- és közepes méretű vállalkozások adják, nem a multicégek – hangsúlyozta Z. Kárpát Dániel, megjegyezve, 2010 után vezették be a katát, így „ha hiba van a rendszerben, az a kormány saját hibája”. 

Ma este több tízezer egyéni és kisvállalkozó fogja feltenni a magának a kérdést: szeptember 1-től dolgozzanak feketén vagy húzzák le a rolót örökre? – közölte a Demokratikus Koalíció. A párt szerint hiába az orbáni infláció és a különadók, most a katát is elvitte a kormányzati megszorítás. A DK szerint morálisan és politikailag is vállalhatatlan, hogy amíg a Fidesz most azért háborúzik Európában, hogy a multiknak ne kelljen többet adózniuk (a globális minimumadó blokkolásával), addig itthon a magyar vállalkozásokon hajt végre megszorítást azzal, hogy egy jelentős részüket kizárja a katából. A Fidesz a multik oldalán áll, a DK a magyar kis- és közepes vállalkozások oldalán, így számunkra elfogadhatatlan a kata „átalakítása” – közölték. 

A Mi Hazánk országgyűlési képviselőcsoportja is bejelentette, hogy nem támogatja a „rendkívül rossz irányú és alacsony színvonalú indítványt, amelynek lényege, hogy idén szeptember elsejétől kizárólag főfoglalkozású egyéni vállalkozók csak magánszemélyek részére nyújthatnak szolgáltatást vagy adhatnak el terméket. Megszűnik a betéti társaságok kedvezményes adózása, megszűnik a mellékállásban történő katázás és eltörli a kormány annak lehetőségét, hogy a katás vállalkozók gazdasági társaságoknak vagy állami- és önkormányzati szerveknek végezzenek tevékenységet. Most 460 ezer katás vállalkozó tevékenykedik, ebből 108 ezren mellékállásban. Így szeptember elsejétől több százezer magyar család napi megélhetése kerül veszélybe. A Mi Hazánk szerint az igazi megoldás a tevékenységi körök felülvizsgálata és a feltétlenül szükséges, kisebb mértékű szűkítése lett volna, hiszen így csak azok a tevékenységi körök kerültek volna ki, amelyeknél valóban nem feltétlenül indokolt ez az adózási forma (pl. lakás bérbeadás). Így azonban a fürdővízzel együtt a gyermeket is kiöntötték. Szomorú, hogy egy ekkora minisztériumi apparátus nem volt hajlandó tevékenységi körök szerint felülvizsgálni a lehetőségeket, hanem inkább egy totális megoldást választott” – írták közleményükben. Ők is beadtak egy módosító javaslatot.

„Több százezer ember másfél hónapot kapott – a nyár kellős közepén –, hogy áttervezze a teljes életét. A bújtatott foglalkoztatásról szóló érv hazugság. Azt ugyanis már megoldották azzal, hogy évi hárommillióra korlátozták az egy cégnek kiszámlázható összeget. Ha a havi 250 ezer is sok, akkor tovább csökkenthették volna. Azzal, hogy most lényegében adócsalónak minősítenek minden szellemi szabadfoglalkozásút, csak még egyszer belerúgnak abba, akinek most havi tíz- vagy százezreket vesznek ki a zsebéből” – kommentálta Facebook-oldalán Nyáry Krisztián irodalomtörténész.

A kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes indítványozta Kövér László házelnöknél, hogy a parlament kivételes eljárásban tárgyalja a katázás radikális, százezreket érintő átalakítását tervező törvényjavaslatot, amit hétfőn nyújtott be a kormány. Ha erre rábólint a házelnök, akkor már nemcsak a javaslattal kapcsolatos vitára és az összegző módosító javaslatról való döntésre kerülhet sor kedden, tehát holnap, hanem már a zárószavazásra is. A javaslat értelmében szeptembertől csak az lehet katás vállalkozó, akinek kizárólag magánszemélytől származik bevétele. Ez alól kivételnek csak a taxisok számítanának. Az árbevételi limit 12 millió forintról 18 millió forintra emelkedik, és 50 ezer forint maradna a tételes adó.

Címkék: adózás, kata