Nagy Márton: Át kell állni az uniós forrás nélküli életre

Nagy Márton: Át kell állni az uniós forrás nélküli életre

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Huawei „Tech4Value - ICT Day”, azaz Technológia az értékért elnevezésû konferenciáján és technológiai kiállításán a II. kerületi Haris Parkban 2023. június 1-jén (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A külföldi működő tőke (FDI) kiválthatja az uniós forrást, sőt jobb is annál, a magyar gazdaságnak pedig fel kell készülnie az EU-pénzek nélküli életre – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Világgazdaságnak adott interjújában.

„Hatását tekintve az FDI jobb, a tőke elosztását a piac végzi, nem mi határozzuk meg, ezért pontosan tudja, hogy »mit kell csinálnia«. Az uniós forrás elosztását a kormány végzi, ránk van bízva, és persze megpróbáljuk jól csinálni. De azt gondolom, hogy ha a piac osztja magának a forrásokat, az mindig hatékonyabb, mint egy állami újraelosztás. Az igaz, hogy az uniós források hiányoznak a magyar gazdaságból, ugyanakkor, ahogy említettem, nem dominánsak a gazdaság finanszírozásában. Könnyen kiváltható forrás. Közép- és hosszú távon a magasabb fejlettség mellett úgyis EU-forrás nélkül fogunk működni, egy bizonyos fejlettségi szint felett törvényszerűen nettó befizetővé válunk. A magyar gazdaságnak át kell állnia így is, úgy is egy uniós forrás nélküli létre” – mondta a miniszter. Arról nem tett említést, hogy a kormány kommunikációja szerint épp küzd ezekért az uniós forrásokért. 

Szó volt az élelmiszerárstopok esetleges kivezetéséről is. Szerinte „az infláció és az élelmiszer-infláció is már gyorsulva csökken”. Úgy vélte, hogy a kötelező akciózás és az online ár-összehasonlítás további árleszorító hatást fejthet ki. „Azt gondolom, hogy a kormány ebben a hónapban, amikor dönt az élelmiszerárstop jövőjéről, a korábbiaknál sokkal több kedvező tendenciát vesz majd figyelembe venni. Ma már csak 1 százalék környéki inflációleszorító hatása van az árstopnak” – fogalmazott.

Arról is beszélt, hogy Magyarországnak szerinte az ipar mellett kell szolgáltatás is, de az ipari dominancia nem törhető meg. „A válság sokkal inkább azt üzeni számunkra, hogy az energiaintenzív iparunkat nekünk kell energiával ellátnunk, az energiaszuverenitást növelni kell, az állami építőipari helyett energiaipari beruházási programot kell hirdetni. Idetartozik Paks II, gázalapú erőművek építése, a hálózat felújítása. Növelni kell energiaár-versenyképességünket, fontos kérdés, hogy milyen áron tudjuk adni az energiát a vállalatoknak. Összességében elmondható, hogy a gazdaságunk jól vizsgázott a válságban. A gazdaság továbbra is beruházás- és exportvezérelt. A gazdaság alapszövetei tehát nem sérültek, emiatt nagyon gyorsan tud gyógyulni” – mondta.

„Olyan baráti befektetőket keresünk, amely egyben operátor is, és hatékonyan, illetve nyereségesen tudja majd működtetni a repteret” – mondta a Budapest Airport esetleges visszavásárlásáról. „Azt tudom mondani, hogy vannak nagyon ígéretes tárgyalások, ezt az üzletet év végéig le lehet zárni. Ami a finanszírozást illeti, a fejlesztési bankok az idén eddig már 2,375 milliárd dollár forrást gyűjtöttek, de egy ilyen stratégiai vásárlásnál, ahogy a Vodafone esetén, itt is felmerülhet az állami devizakötvény-kibocsátás lehetősége. A finanszírozás megoldott, attól nem félek, egy jó dealt kell kötni” – fogalmazott.