Nagy Márton ellenőrizhet minden külföldi befektetést

Nagy Márton ellenőrizhet minden külföldi befektetést

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) konferenciáján a Corinthia Budapest szállodában 2022. november 30-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A gazdaságfejlesztési miniszter megtilthatja a magyarországi tulajdonszerzést, ha befektető cég EU-n kívüli ország kormányától függ vagy a közbiztonságot veszélyeztetheti – áll a péntek este megjelent kormányrendeletben, amelyet a Hvg.hu vett észre. A lap cikke szerint a jogszabály 25 stratégiai területre terjeszti ki Nagy Márton hatáskörét, ideértve az energiaipart, a közlekedést és a kommunikációt egyaránt.

A tárcavezetőnek be kell jelenteni minden külföldi tulajdonszerzést, tőkeemelést, cégátalakítást, kötvénykibocsátást, ha az ügylet összértéke eléri vagy meghaladja a 350 millió forintot, vagy témáktól függően bizonyos részesedési arányt.

A szöveg szerint a miniszter megtilthatja az ügyletet, ha fennáll Magyarország államérdekének, közbiztonságának, közrendjének sérelme vagy veszélyeztetése, illetve ezek bekövetkezésének lehetősége, ha a bejelentő közvetlenül vagy közvetve nem az Európai Unióhoz tartozó tagállam kormányának – beleértve az állami szerveket vagy a fegyveres erőket is – ellenőrzése alatt áll, akár tulajdonosi szerkezete, akár jelentős finanszírozása révén.

A tiltást meg kell indokolni, de az indokolás minősített azaz titkos adatot nem tartalmazhat. Ellene közigazgatási nemperes eljárást lehet indítani a Fővárosi Törvényszéken.