Nagyon kellene a kormánynak a reptér, az Erste-pénzt is erre szánják

Nagyon kellene a kormánynak a reptér, az Erste-pénzt is erre szánják

Gépek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A 15 százalékos Erste-részesedést nem költségvetési szempontok miatt adják el, a pénzből a ferihegyi repülőteret vennék meg – erről beszélt a vg.hu-nak Lóga Máté gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár. Azt mondta, „most más területeken indokolt, hogy stratégiai jelentőségű tulajdont szerezzünk. Magyarország ugyanis turisztikai és üzleti célpontként, valamint a nyugati és keleti tőke találkozási pontjaként jelentős mértkében kívánja fejleszteni a logisztikai szektort, az ehhez szükséges infrastruktúrát, beleértve a légi közlekedést is. Azt látjuk, hogy a reptérben óriási lehetőségek vannak, amelyet ki kell használni”.

Az Erste Csoport visszavásárolja magyarországi leányvállalata, az Erste Bank Hungary Zrt. (EBH) 15 százalékos részvényhányadát a magyar állami tulajdonú Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-től. Az Erste 87,55 milliárd forintot fizet a pakettért, amit 2016-ban 38,9 milliárd forintért vett meg az állam. Az évek során az államnak kifizetett mintegy 20 milliárd forint osztalékkal együtt az állam így közel 69 milliárd forintot keres az üzleten.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter már október elején, a Világgazdaság konferenciáján megpendítette, hogy Magyarország csomagban akar fizetni a Budapest Airportért, ami költségvetési forrásokat és a fejlesztési bank forrásait foglalná magában, valamit nem stratégiai eszközök eladásából befolyó pénzeket is. A miniszter arról nem beszélt, hogy milyen eszközökön adna túl az állam, de azt mondta, a kormány várakozása szerint még az év vége előtt lezárulnak a reptér megvásárlásáról szóló tárgyalások. A Budapest Airport megvásárlásának részleteiről egyelőre hallgat a kormány, de korábbi értesülések szerint az ár várhatóan 4 milliárd euró (vagyis mintegy 1500 milliárd forint) lesz. Ezt az állam nem egyedül, hanem egy reptérüzemeltető céggel együtt fizetné ki, és Magyarország egy állami irányítású befektetési társaságon keresztül 51 százalékos tulajdonrészt szerezne, a maradék 49 százalékot vinné az üzemeltető társaság.

Címkék: Erste, repülőtér