Nagyon súlyos és hosszú válság jön – Telefoninterjú karantén idején Róna Péterrel

Nagyon súlyos és hosszú válság jön – Telefoninterjú karantén idején Róna Péterrel

Róna Péter (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztéséig – ami egy, másfél év – nem tud kilábalni a gazdaság, addig pedig az emberek közötti kapcsolatok korlátozásával, és leginkább a teszteléssel lehet lassítani a fertőzés terjedését. Ez utóbbiban nem nagyon jeleskedik a magyar kormány – nyilatkozta a Magyar Hangnak Róna Péter közgazdász.

Az Oxfordi Egyetem oktatója szerint az eddig bejelentett magyar mentőcsomag nem elegendő. A fejlett országok példáját követve a bankok helyett közvetlenül a munkavállalókoz és a vállalkozásokhoz kellene eljuttatni a támogatásokat. A magyar gazdaság visszaesés pedig még ideális esetben is legalább 9 százalék lesz.

A túlhatalom törvény jogi hátterét ugyan hozzáértés híján nem tudja megítélni, de kérdések azért felvetődtek benne. Például hogy ha valóban olyan nagyon jól teljesít Magyarország, ahogy Orbán Viktor állítja, akkor vajon miért van szükség olyan korlátok nélküli felhatalmazásra, amelyet Európában egységesen a diktatúra felé való törekvésként értékelnek.

Róna Péter arról is beszélt, hogy milyen hatalmas árat kellett fizetnünk a relatíve kedvező magyar makroadatok fejében, amelynek most látjuk a kárát, hogy milyen inflációs veszélyeket rejt magában a pénznyomtatás, amely elkerülhetetlen a gazdaság talpraállításához, hogy milyen következményei lesznek a liberális demokrácia felszámolásának, illetve hogy vajon a 2008-asnál is várhatóan nagyobb válság milyen próba elé állítja az Európai Uniót, s hogy van-e esély annak szétesésére.

Keresse a legfrissebb, 2020. április 3-án megjelent 14. lapszámunkban! Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 14. számban? Itt megnézheti!