Az ellenzéki összefogást támogatná a legújabb magyar kriptovaluta alapítója

Az ellenzéki összefogást támogatná a legújabb magyar kriptovaluta alapítója

Fotó: Unsplash/Andre Francois Mckenzie

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Hungarian Vizsla Inu (HVI) sikerét követően újabb magyar kriptovaluta jelent meg a piacon, az O1G-token, amelynek járulékos célja – amint a nevéből is sejteni lehet – nem a hazai kutyamenhelyek támogatása, mint a HVI esetében, hanem az ellenzéki összefogás támogatása.

Honlapjukon többek között a következő olvasható: „Legfőbb célunk, hogy mind több Orbán-ellenes kampányt támogassunk. Nem lehet tétlenül nézni, ahogy kisemmizik honfitársainkat… Egységben az erő! Blokkláncban az erő! Minél több emberhez el akarjuk juttatni törekvéseinket, és szeretnénk felépíteni egy erős, a rezsim elleni kampányokat támogató közösséget.”

Az ötletgazda, a Skóciában élő Pádár Márk a Magyar Hangnak elmondta, az augusztus 17-i indulást követő 24 órában kétszázan csatlakoztak a rendszerhez, igaz, azóta voltak, akik kiléptek belőle, de azóta, ha lassan is, de biztosan növekszik az érdeklődés, és a holderek (tulajdonos) száma mostanra elérte a 250-et. Kérdésünkre elmondta, bár egyelőre a marketing a szűk keresztmetszet, mert ugyan jelentős összeget költött már a rendszerre, annak nagy része elment a még fejlesztés alatt álló honlapra, illetve egyéb járulékos költségekre, azonban a lelkes résztvevőknek köszönhetően a kriptovalutás világban az elmúlt néhány napban is egyre többen ismerik meg az O1G-tokent. A népszerűség többek között talán annak is köszönhető, hogy a token-tulajdonosok itt is anonimok maradhatnak, mint minden kriptovalutás rendszerben.

Az alapító reményei szerint ismertségük relatíve gyorsan fog emelkedni, ahogy sok más újonnan induló kriptovaluta esetében is történt. Felvetésünkre, hogy a Magyar Nemzeti Bank közleményben figyelmeztetett a kriptovaluták veszélyeire, nevezetesen hogy nincs mögötte semmiféle állami vagy jegybanki garancia, így nagyon kockázatos befektetésről van szó, az alapító a következőket mondta:

– Ez valóban így van, de kérdés, mekkora biztonságot jelent az állami, jegybanki felügyelet, ha kialakulhatnak olyan pénzügyi lufik, mint 2008-ban, amikor a fedezet nélküli hiteleket nyújtó bankokat megmentették a jegybankok, sokan viszont éppen a bankok felelőtlensége – nem megfelelő hitelbírálata – miatt mentek tönkre, és a világgazdaság negatív spirálba került. A kriptovaluták biztonságát éppen a blokklánc technológia adja, ahol egy megosztott hálózaton tartanak nyilván minden befizetést, éppen ezért nem lehet nyom nélkül eltüntetni egyetlen eurócentet sem – fejtegette az alapító. (A blokklánc technológiáról keretes cikkünkben írunk részletesen.)

A biztonság melletti érvként hozta fel, hogy a jelentősebb kriptovaluták esetében már a nagybefektetők is megjelentek, akik nyilván nem költenék pénzüket ilyesmire, ha nem látnák benne az üzletet. (Bár hangzatos az érv, azt feltétlenül meg kell jegyezni, hogy a nagy befektetők – éppen az általuk birtokolt jelentős csomag okán – könnyen manipulálni tudják a piacot, ahogy azt a részvénypiac esetén is sok példa bizonyítja. – a szerk.)

Pádár Márk szerint az O1G-token esetében biztonságot jelent az is, hogy minden befizetés hat százalékát zárolt biztonsági alapba helyezik, ahonnan azt senki, így ők sem tudják eltüntetni.

Kérdésünkre elmondta, nem véletlen, hogy a civilek itthon nem nagyon mernek fellépni a jelenlegi rendszer ellen, ezért indította ő is el kezdeményezését Skóciában élőként. Arról is beszélt, hogy terveik szerint, amint elérték a kritikus tömeget, mindenképpen támogatást szeretnének nyújtani az ellenzéki összefogásnak. Ugyanakkor részleteket, illetve konkrét neveket nem árult el, hogy ezt mely ellenzéki pártoknak vagy civil kezdeményezéseknek juttatják majd el. Mindössze annyit említett, hogy a közeli jövőben tervezik felvenni a kapcsolatot az ellenzéki erőkkel. Az elnevezéssel kapcsolatos kérdésünkre – nevezetesen hogy nem tarthatja-e vissza a mérsékeltebb ellenzékieket a részvételtől a 2015-ben közismert körülmények között megszületett, durva O1G kifejezés a token nevében – elmondta, nem tart ettől. Szerinte ugyanis, aki az ellenzéket támogatja, annak nem sérti érzékenységét a kifejezés.

Egyelőre nem tudni, a politikai célokat is maga elé tűző O1G-token mennyire lesz népszerű, eléri-e a Hungarian Vizsla Inu népszerűségét, amely alig egy hónappal indulása után már világ legnagyobb digitális pénzekkel foglalkozó platformjára, a Coinmarketcap.comra is felkerült. Az azonban biztos, hogy a forgatókönyv nagy hasonlóságot mutat a HVI-vel, illetve szinte az összes kriptovaluta indulásával, amikor is az ötletet azonnal megmérik a piacon, és ha azt elismerik a befektetők, akkor rakéta sebességgel növekedésnek indulhat a kriptovaluta.

A kriptovalutákról

A kriptovaluta a blokklánc (blokkchain) technológián alapul, amely egy digitális rekordokból álló lista, ha tetszik főkönyv, amelyben minden elem (tranzakció) titkosított, és az oda egyszer bekerült elem nem módosítható, nem törölhető. Vagyis nagyon nagy a rendszer transzparenciája, és kifejezetten magas a biztonsága, minden mozgás pontosan visszakövethető. Fontos, hogy nem egyetlen gépen vagy központi hálózaton találhatók ezek az elemek, hanem egy elosztott hálózaton, éppen ez adja lényegét, a feltörhetetlenséget. Amennyiben ugyanis egyetlen apró változtatás történik, azaz tranzakcióra kerül sor, azt a hálózat összes gépe ellenőrzi, majd rögzíti. A kriptovaluták hívei éppen ezekre hivatkozva érvelnek az új eszköz mellett, az ellenzők pedig arról beszélnek, nincs mögötte olyan állami-jegybanki garancia, mint egy hagyományos valuta mögött, tehát nagy a kockázata.