Négyből három kereskedőnél emelkedtek az építőanyagok árai

Négyből három kereskedőnél emelkedtek az építőanyagok árai

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az építőanyagkereskedők háromnegyedénél emelkedtek az árak az elmúlt hónapokban – állapították meg egy nyolc hete tartó vizsgálat során az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) munkatársai. A távirati iroda információi szerint a felkeresett közel félezer kereskedő – akik között fatelep, barkácsáruház és vasudvar is található – harmadánál tapasztaltak készlethiányt. A termékek széles köre kerül 80-120 százalékkal többe a korábbinál. Egyes helyszíneken 130-160 százalékot meghaladó mértékű építőanyagár növekedést is találtak az ITM munkatársai. Ezek mögött túlzó árazás vagy indokolatlan készletvisszatartás sejthető.

A fogyasztóvédelem július eleje óta fokozottan vizsgálja az építőanyagok piacát. A kormányhivatalok szakemberei már összesen több mint félezer forgalmazónál kopogtattak. A vizsgálatban az általános kereskedelmi feltételek, az árfeltüntetéssel, jótállási jegyekkel kapcsolatos előírások és a piacfelügyeleti követelmények betartását kérik számon. Mintegy 300 kereskedőnél tártak fel kisebb-nagyobb mulasztásokat, ezek közel negyede már az ellenőrzés ideje alatt kiigazította a hibát – írják a közleményben. A hatóság indokolt esetben bírság kiszabásával végződő eljárást indít a szabálytalanságon ért vállalkozásokkal szemben. Ha a hatáskörén túlmutató problémákat tapasztal, a társszervezetek – elsősorban a Gazdasági Versenyhivatal – eljárását kezdeményezi.

Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár a közleményben kiemelte: a kollégák piacfelügyeleti ellenőrzéseket is végeznek, eddig mintegy 800 féle, összesen több mint 200 ezer darab építőanyagot vizsgáltak meg. Főként a jelölésekkel és teljesítménynyilatkozatokkal összefüggő hiányosságokkal találkoztak. A mintegy 30 ezer hazai gyártású árucikknél jóval ritkábban állapítottak meg jogsértést, kifogásolási arányuk fele-harmada volt csupán az összesített eredménynek. A fogyasztóvédelmi vizsgálat visszavonásig folytatódik a fővárosban és minden megyében.