Negyedáron kapható a védőmaszk Lengyelországban, ráadásul hazai

Negyedáron kapható a védőmaszk Lengyelországban, ráadásul hazai

A Lengyelországban vásárolt, lengyel gyártmányú védőmaszk

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gazdag, erős és büszke ország lettünk az utóbbi időben – legalábbis a miniszterelnök szerint –, így nálunk sokszoros áron is el lehet adni az egyszer használatos egészségügyi maszkokat a boltokban, miközben a lengyelek a saját gyártású védőeszközt olcsón adják a saját polgáraiknak.

Egy barátom pár napja Lengyelországból hazatérve hozott egy doboz helyi gyártású maszkot ajándékba. Toruń egy nem túl nagy város Észak-Lengyelországban a Visztula partján – kétszázezer lakosa van –, és ott működik a TZMO SA nevű cég, amely a védőeszközöket gyártja. Láthatóan a külföldi piacra is készültek: a dobozon eleve angolul van, hogy nem szövött anyagból készült védőmaszk, és a legfontosabb információkat feltüntették a lengyel mellett német, francia, lett, litván, észt, ukrán, orosz, belorusz és kazah nyelven is. Ismerősöm szerint a lengyel maszkot Varsóban szinte minden boltban kapni, és azt mondta, bármennyit vehetett belőle. – Nem tűnt hiánycikknek vagy különösen olcsónak a lengyelek szemében, mert egyik üzletben sem értették sem az eladók, sem a többi vásárló a lelkesedésemet – mesélte.

A magyar férfi lelkesedése ugyanis elsősorban a termék árának volt köszönhető: a harminc darabos kiszerelésű dobozt 17-19 złoty között árulták, vagyis 1350-1520 forintért. Könnyű kiszámítani, hogy egy darab egyszer használatos maszk 45-50 forintba került. A védőeszköz ráadásul kényelmes: a fülünkre nem egy vékony gumival, hanem lényeges vastagabb szövetszalaggal lehet felakasztani, így nem vágja a bőrt. A nekem ajándékba hozott dobozt egyébként egy varsói Rossmann drogériában vett meg.

Árcimke egy hazai Rossmannban. A kínai maszk négyszer annyiba kerül

Szombaton én is elmentem egy budapesti Rossmannba, hogy megnézzem, itthon mennyibe kerülnek a maszkok. Csak kínai gyártásút találtam, az ötven darabos kiszerelés 9999 forintba került, vagyis 200 forintba egy maszk. Ez pontosan négyszerese a lengyel árnak, de még rosszabbul járunk, ha egy másik drogéria-láncnál, a DM-ben próbálkozunk. Ott csak egyesével kapható az egyszerű sebészmaszk, és 279 forintért adják, ami már hatszoros ár.

A dolog azért is bicskanyitogató, mert a kormány és a hozzá köthető sajtó a járvány elején, májusban hatalmas sikerként harangozta be egy kínai maszkgyártó csodamasina megvásárlását, amely a propaganda szerint havi 2,8 millió darabot kellene, hogy elkészítsen. A valóság azonban köszönő viszonyban sincs a tényekkel: a 210 millió forintért vett gép egymilliónál is kevesebb maszkot készített el a sátoraljaújhelyi börtönben, ahol beüzemelték, és a magyar áru nem jelent meg a boltok polcain.

Helyette vehetünk kínait, a lengyel maszkok árának sokszorosáért. Persze az is igaz, hogy a sok fürkészőnek és portyázónak is élnie kell valamiből.