Nehéz lesz eladni az energiapazarló lakásokat

Nehéz lesz eladni az energiapazarló lakásokat

Pannellakások Óbudán (Fotó: Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt hónapok turbulens gazdasági eseményei – a kata törvény kizsigerelése, a rezsicsökkentés jelentős, a közüzemi szolgáltatások költségeit jelentősen megemelő átalakítása – egyelőre még csak nyomokban látszanak a lakáspiacon. Különösen az utóbbi lehet már az idei év végén, a következő év elején jelentős hatással az eladó lakások iránti keresletre, egyelőre azonban csak a várható változások előszele észlelhető.

Az ingatlan.com legfrissebb elemzése rámutat, a lassulás első jelei már láthatók a használt lakások piacán, az új rezsiszabályok egyelőre azonban nem okoztak jelentős felfordulást. Hosszabb távon azonban minden bizonnyal komoly hatással lesznek a megemelkedő rezsidíjak a piacra. A rossz hőszigeteléssel rendelkező lakások, illetve házak tulajdonosai által a téli hónapokban fizetendő, akár kiemelkedően magas rezsidíjaknak hatására várhatóan sok család képtelenné válik kifizetni a magas rezsidíjat, ezért kénytelen jobb szigetelésű vagy kisebb – és így megfizethető rezsiköltségű – lakásba költözni. Az ő ingatlanjaik pedig – jellemzően a múlt század ötvenes-nyolcvanas éveiben épült „kádárkockák” – megjelennek a piacon, az irántuk mutatkozó kereslet azonban nem lesz különösebben nagy, hiszen ki akarna magas rezsijű lakásba költözni.

– Ezekben az esetekben a tulajdonos kénytelen kisebb lakásba, vagy távolabbra, kedvezőtlenebb adottságú lakásba költözni. Az is elképzelhető, hogy megfordul a néhány évvel ezelőtt tapasztalt folyamat, hogy panelból családi házba költöznek az emberek – fejtegette lapunknak Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.

Nehezíti a helyzetüket, hogy a magas építőanyagárak, illetve az igencsak szűkös építőipari kapacitás miatt gondot okozhat az ilyen ingatlanok korszerűsítése: nyílászárócsere, hőszigetelés, megújuló energiatermelés, úgy mint napelem vagy hőszivattyú telepítése. Az utóbbiakkal kapcsolatosan további gond, hogy a rezsicsökkentés szigorítása miatt kiugróan magas az igény a technológiák iránt, így nehéz telepítésükre kivitelezőt találni. Mindez jelentősen szűkítheti az ingatlanjaik iránt mutatkozó keresletet. – Az is előfordulhat, hogy az eladhatatlanná vált korszerűtlen ingatlanok dominóhatást indítanak el, vagyis az egyébként piacképes lakások ára is csökkenhet a piac beragadása miatt – mondta Balogh László.

Jelenleg több mint 114 ezer lakás és ház eladó

A szakértő szerint azonban a folyamatok még nem tartanak itt: várhatóan a novemberi, decemberi számlákból derül majd ki, hogy egy-egy lakásnál mennyire sikerült takarékoskodni, vagy mennyire emelkedhetnek a fenntartási költségek. Az ehhez köthető lakáseladási és lakásvásárlási hullámra, amely során takarékosabb lakóingatlan után nézhetnek a tulajdonosok, csak 2023 elején lehet számítani. A legtöbben ugyanis hagyományosan az év végén, a karácsonyi időszakban döntenek az esetleges lakásváltásról, így ennek hatása csak 2023-ban lesz érezhető a lakáspiacon.

A piacon várhatóan nagy számban megjelenő korszerűtlen lakások tulajdonosai – akik a magas rezsiköltségek miatt minél előbb szabadulni szeretnének ingatlanjuktól – kénytelenek lesznek engedni az árból a mielőbbi értékesítés reményében. A másik oldalon ugyanakkor megjelennek azok a befektetési céllal vásárlók, akik már nem látnak lehetőséget a budapesti, illetve városi területen a bérbeadásban, a nyomott árban kapható korszerűtlen ingatlanok energetikai korszerűsítésére viszont vállalkoznak a haszon reményében.

A keresleten és az árakon ez a hatás azonban egyelőre még nem nagyon látszik: az ingatlan.com elemzése szerint az elmúlt három hét során a kereslet alig változott a használt lakások piacán, az eddig megszokott enyhe csökkenés érzékelhető. A kínálat viszont 10 százalékkal bővült ebben az időszakban. Jelenleg már több mint 114 ezer eladó lakás- és házhirdetésből válogathatnak a vevők.

A közepes állapotúként eladásra kínált, azaz többségében nagyobb fenntartási kiadásokkal rendelkező családi házak átlagos négyzeméterára augusztus első hetében 662 ezer forint volt, ami stagnálást jelent a három héttel korábbihoz képest. A hasonló állapotú panel- és téglaépítésű lakások négyzeméterára 747 ezer, illetve 890 ezer forint volt, ami majdnem megegyezik a július közepén látott árakkal. A jó állapotú budapesti családi házakat 811 ezer, a paneleket 821 ezer forintos négyzetméterár jellemezte, a téglaépítésű társaikat pedig 1,03 millió forintért kínálták eladásra.