Nem azért fogyott kevesebb gáz Magyarországon, mert az emberek spórolni tudtak

Nem azért fogyott kevesebb gáz Magyarországon, mert az emberek spórolni tudtak

Fotó: Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harmadával kevesebb gáz fogyott Magyarországon az elmúlt egy hónapban, mint tavaly ugyanekkor. A különbség azonban elsősorban nem a rezsicsökkentés korlátozása miatti tudatos spórolásnak, hanem az átlagnál melegebb időjárásnak köszönhető – mondta az RTL Híradónak Holoda Attila. Az energetikai szakértő szerint az emberek azért nem tudnak takarékoskodni a gázzal, mert az elmúlt években nem korszerűsítették az otthonaikat.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai alapján úgy tűnik, hogy a magyarok többsége alig tud takarékoskodni a fűtéssel. A hivatal nyilvánosan elérhető kimutatása alapján idén, a fűtési szezon kezdete óta kevesebb gáz fogyott tavalyhoz képest. Október 15. és november 15. között például 34 százalékkal csökkent a gázfelhasználás. Csakhogy a Híradónak nyilatkozó energetikai szakértő szerint ez nem a takarékosság eredménye.

Ez az összességében látható megtakarítás nem lakossági tudatos megtakarításnak, hanem az időjárásnak, illetve más ipari szereplők általi visszafogásnak tekinthető. Ami egyébként hozzáteszem nem is meglepő, hiszen egy hónap alatt nem lehet arra felkészülni, amit 10-15 év alatt elmulasztott a lakosság, illetve nyilván a kormány segítségével nem történtek meg azok az energiahatékonysági lépések, amelyek mindenképpen szükségesek lettek volna – mondta Holoda Attila. 

A Híradó kereste a kormányt, hogy megtudják, a jövőben indulnak-e újabb energiahatékonysági programok, de nem reagáltak. Holoda Attila szerint egyébként néhány hónap múlva már az is látszik majd az adatokból, hogy mennyire tudták visszafogni a fogyasztásukat az állami és az önkormányzati intézmények.