Nem költözteti Magyarországra romániai gyárát a Nestlé

Nem költözteti Magyarországra romániai gyárát a Nestlé

Fotó: Unsplash/Inma Lesielle

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Félreértés vagy a román sajtó szándékos csúsztatása lehet ama hír mögött, amelyet pár napja a teljes magyar sajtó átvett: májusban bezárja temesvári gyárát a Nestlé, hogy később Magyarországra költöztesse.

A svájci multi egyébként azzal indokolta a január 11-én, váratlanul bejelentett romániai gyárbezárást (tavaly év végén még munkaerő-felvétel volt), hogy nehezen talál új dolgozókat, a helyi fizetések és béren kívüli juttatások folyamatosan nőnek, és radikálisan megváltozott a romániai piac is. A temesvári üzem egyébként nem volt túl nagy, az évi tízezer tonnányi termelés két termékcsoportból állt össze: ostyagyártásból és a Nescafé márka alá tartozó kávés produktumokból. Helyi sajtóértesülések szerint a cég 2017-ben egyébként százmillió lejes profitot termelt Romániában, ami mai árfolyamon 1,7 milliárd forint. A temesvári üzem fejlesztésébe a cég 2001 óta tízmillió eurót ruházott be. A májusban utcára kerülő 388 dolgozóért viszont nem kell túlságosan aggódni. Temesvár Románia egyik gazdasági motorja, a térségben munkaerőhiány van, az alkalmazottakért már bejelentkeztek a megye nagy munkaadói, a Fornetti és az Elba lámpagyár.

Meglepő módon egyetért a bezárással az a román üzletember is, akitől a Nestlé a gyárat 2000-ben megvette. A Joe nápolyiszelet atyjának is nevezett Florenti Banu azt nyilatkozta az Adevarul című lapnak, hogy a bezárás korrekt döntés volt, mert Romániában túl követelőzők a szakszervezetek, kevés a munkaerő, a piac kicsi, ugyanakkor az országban multiellenes hangulat uralkodik. „Nem vagyok meglepődve” – fejtette ki az üzletember. A Magyar Hang megkérdezte a Nestlé romániai központját, hova költözik a gyár.

– A Nestlé termékek májustól más településeken készülnek a folyamatok egyszerűsítése és a hatékonyabb működés jegyében. Az átszervezés a fogyasztókat nem érinti. Pontos részleteket később mondunk – válaszolta kérdésünkre Irina Siminenco sajtószóvivő.

A román sajtó viszont iparági forrásokra hivatkozva tényként kezelte, hogy a gyárat Magyarországra hozza a svájci élelmiszeripari óriás. A hír nagy felhördülést váltott ki keleti szomszédunknál, a közösségi oldalakon többen bojkottot hirdettek a multicég ellen. A román sajtó félreértését az okozhatta, valóban van esély arra, hogy az eddig Temesváron gyártott termékek egy (kisebb) részét átveszi a cég egyik magyarországi üzeme. De ez még nem biztos, és a kérdés ennél jóval bonyolultabb. És az is fontos kérdés a magyaroknak, hogy hova kerül át a Balaton szelet gyártása, ugyanis a közismert magyar édességcsalád jelentős része eddig Temesváron készült.

Nestlé-csokiológia

A helyzet megértéséhez ismernünk kell a svájci óriásvállalat gondolkodását. A Nestlé honlapján talált adatok alapján 2017-ben összesen 115 gyáruk volt Európában. Szűkebb régiónkban a következő a helyzet: Lengyelországban 9, a cseheknél és nálunk 3-3, Szlovákiában és Bulgáriába pedig 1-1 üzem.

Ezek egymással is versenyeznek, ráadásul ugyan nem uniós országban, de a közelben van egy nagy gyár Belgrád külvárosában – amelyet nemrég jelentős beruházással kibővítettek.

A gyárak specializálódnak egy-egy termékcsoportra a hatékony termelés érdekében – minél kevesebbszer kell átállítani a gépsorokat, annál olcsóbb a termelés. Ezért van az, hogy a Balaton márka termékei már rég nem Magyarországon készülnek, hanem a „nápolyiszelet-specialista” temesvári gyárban, illetve egy részük Lengyel- és Oroszországban. A hatékonyság eredménye, hogy legyen bárhol egy üzem, zömében nem a belső piacra, hanem exportra termel, mert az egész régiót ő látja el a specialitásából. Így van ez nálunk is: a magyar gyárakból mennyiségben tizenötször annyi áru megy külföldre, mint amennyit a cég az országba importál.

Az évi kétszázezer tonnányi árut előállító büki egységben kizárólag állateledel készül, Diósgyőr pedig az élelmiszeripari óriás egyetlen olyan egysége a világon, amely úgynevezett üreges csokit (és csak azt!) gyárt. Szóval hiába vagyunk csokinyúl- és csoki-Mikulás-nagyhatalom (és állateledelben is erősek), két hazai gyár máris kiesett a számításból. Maradt Szerencs, ahol kávé- és kakaóporok készülnek – ide valóban áthelyezhetik bizonyos Nescafé termékek gyártását, de egy forrásunk szerint a szerencsi üzem jelenleg nem alkalmas üveges csomagolású termékek előállítására, így a Nescafé-család fő produktumát, az üveges instant kávéport jelenleg nem tudnák nálunk előállítani. És, mint fentebb írtuk, a gyárak között is verseny van –forrásunk úgy fogalmazott, „keményen dolgozni kell ahhoz, hogy Szerencs valóban kapjon valamit az eddig Temesváron készülő termékportfólióból”.

Másik forrásunk szerint gyakorlatilag kizárt, hogy a Nestlé új ostyagyárat építsen nálunk – a Temesváron májustól kieső nápolyiszelet-termelést átveszi valamelyik egysége a tágabb régióban. Így Romániával is megtörténik az, ami velünk már rég megesett: emblematikus terméküket, a Joe nápolyiszeletet külföldön fogják készíteni. De a világ már csak ilyen – a szlovákok kedvenc kakaója Szerencsen készül, és a német gépkocsi-tulajdonosoknak is bele kellett törődniük, hogy Kecskeméten, illetve Győrben gyártják kedvenc „hazai” autójukat.