Nem vizsgálhatja a versenyhivatal a Vodafone megvásárlását

Nem vizsgálhatja a versenyhivatal a Vodafone megvásárlását

A Vodafone Magyarország Zrt. telekommunikáció cég szolgáltatását reklámozó óriásplakát a főváros IV. kerületében (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősítette egy friss kormányrendeletben Orbán Viktor a Vodafone megvásárlását – ez a hétfőn megjelent Magyar Közlönyből derül ki. A döntés azt is jelenti, hogy a Gazdasági Versenyhivatal nem vizsgálhatja az ügyletet.

Hétfőn jelentették be hivatalosan, hogy a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt., a 4iG leányvállalatként működő Antenna Hungária, valamint a Vodafone Europe BV aláírták a megállapodást a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. megvásárlásáról. A 660 milliárd forint értékű tranzakcióval az Antenna Hungária 51 százalékos, míg a magyar állam képviseletében eljáró Corvinus 49 százalékos közvetett tulajdont szerez a második legnagyobb hazai távközlési vállalatban. Ez a rendszerváltozás utáni időszak legnagyobb vállalati felvásárlása.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint a vásárlással a hazai távközlési szektorban egy olyan magyar tulajdonú, piacvezető, „nemzeti bajnok” szerepet betöltő vállalatcsoport jön létre, amely a XXI. századi digitális kihívásoknak is megfelelve hozzájárulhat az ország versenyképességének javításához, és amely kimagasló, minőségi szolgáltatást nyújthat a lakossági és vállalati ügyfelek számára.

Tavaly augusztusban jelentették be, hogy a 4iG és a magyar állam közösen veszik meg a Vodafone hazai cégét 715 milliárd forintért mégpedig úgy, hogy előbbi 51 százalékos, míg utóbbi 49 százalékos tulajdonhányaddal fog rendelkezni. A Magyar Hang akkor arról írt, hogy minden eddiginél közelebb került az Orbán-kormány régi célkitűzéséhez, hogy a bank-, a média- és az energetikai szektor után a telekommunikációs ágazatban is meghatározó szereppel bírjon. Ha ugyanis lezárul a brit tulajdonú Vodafone Magyarország Zrt. felvásárlása, az államnak a vele szövetségre lépett, a NER-ben otthonosan mozgó 4iG Nyrt. révén komoly befolyása lesz az ágazatra.