Németország betiltja a glifozát használatát

Németország betiltja a glifozát használatát

Illusztráció. (Fotó: Nicolas Gras/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik egyre több országban ébrednek rá arra, mennyire veszélyes a glifozát nevű gyomirtó mezőgazdasági használata. Ugyan kétségkívül nagyon hatékony a szer, ami miatt az ágazat termelői előszeretettel alkalmazzák, ugyanakkor elképesztő viták kereszttüzében áll, világszerte dollármilliárdos perek alapját képezi. Ugyanis erős a gyanú, hogy a glifozát rákkeltő hatású.

Vannak olyan országok, ahol már törvényileg tiltják a használatát: az osztrák parlament alsóháza megszavazta a glifozát teljes tiltását az országban, és 20 francia város polgármestere is hasonlóan rendelkezett, és most ehhez csatlakozott Németország is, ahol 2024 elejétől betiltották a szer használatát – vette észre az Index.

A Bayer vegyipari konszern már tiltakozik a döntés ellen, és a cég vezetése kijelentette, a tiltás figyelmen kívül hagyja azokat a tudományos megállapításokat, amelyek immár 40 éve azt állítják, a gyomirtó biztonságosan alkalmazható.

Lássuk át a rendszert! | Magyar Hang

Az Európai Unióban a jelenleg életben lévő szabályozás miatt 2022-ig a tagállamok területén használhatnak glifozátot gyomirtásra. Már az előző Európa Parlamentben felmerült a szer betiltása az említett dátumot követően, és a kérdés újabb napirendre tűzése várható lesz, hiszen a májusi EP-választáson a zöldek lettek a legnagyobb győztesek, így akár rövid időn belül itt is megszülethet a döntés.

A helyzetet csak bonyolítja, hogy amíg az amerikai Nemzetközi Rákkutató Intézet (IARC) vizsgálatai szerint a gyomirtó szer növelheti egyes daganattípusok előfordulását, addig az Egészségügyi Világszervezetet, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetét (FAO), az Európai Bizottság és az amerikai Környezetvédelmi Hivatal azon a konszenzusos állásponton van, hogy nincs bizonyíték a glifozát rákkeltő mivoltára.

A magyar kormány nem tervezi kivezetni a glifozátot – ez Nagy István agrárminiszter Szél Bernadett független képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából derült ki július végén.