Németországban is meghosszabbítják a koronavírus miatti bérkiegészítési programot

Németországban is meghosszabbítják a koronavírus miatti bérkiegészítési programot

Védőmaszkos dolgozók a Volkswagen zwickaui összeszerelőüzemében 2020. április 23-án, miután a koronavírus-járvány miatt leállított termelés újraindult az üzemben (Fotó: MTI/AP/DPA/Hendrik Schmidt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A német kormány koalíciós partnerei megállapodtak abban, hogy közös javaslatcsomagot állítanak össze a „Kurzarbeit ” program meghosszabbításáról – adja hírül a brit közszolgálati BBC. A rövidített munkavégzés után járó állami bértámogatási program jövő márciusban járt volna le, de a tervek szerint 2021 végéig fog működni.

A program lényege, hogy a kormány a koronavírus okozta leállások miatt csak részmunkaidőben foglalkoztatott munkások bérének egy részét átvállalja, így a cégek meg tudják tartani a dolgozóikat. A javaslat értelmében a hosszabbítást azok a cégek vehetik igénybe, akik eddig is éltek a részmunkaidős foglalkoztatás lehetőségével.

Ahogyan a Kurzarbeit első évében, úgy 2021-ben is a nettó fizetés 60 százalékát állná majd a részmunkaidős támogatás (gyermekes munkavállalók esetében 67 százalék), majd négy hónapnyi részmunkaidőben eltöltött munkavégzés után már 70 illetve 77, a hetedik hónap után pedig 80, illetve 87 százalékra emelkedne az összeg – írja a Mérce a Taz.de-re hivatkozva.

A járvány alaposan megtépázta a német gazdaságot is, amely a második negyedévben 9,7 százalékkal zsugorodott. Ezért meghosszabbítanák a kis- és középvállalkozások támogatási programját is. Olaf Scholz pénzügyminiszter szerint a hosszabbítások 10 milliárd euróba kerülhetnek.

Mint lapunk megírta, Franciaországban is a csökkentett munkaidős foglalkoztatás állami támogatásának meghosszabbításáról döntöttek. Mint Jean Castex francia miniszterelnök elmondta, a bérkiegészítés a jelenlegi feltételek mellett legalább november 1-ig rendelkezésre áll a nehézségbe került munkahelyeken, és további két évre meghosszabbítja a rászorulóknak.

Magyarországon egyelőre nem került szóba a részben német mintára megalkotott részmunkaidős foglalkoztatási támogatás meghosszabbítása. Ez amúgy is nagyon bonyolultra sikeredett: csak 3 hónapig jár, a 15-75 százalékos munkaidő-kiesés 70 százalékát fizeti az állam, a minimálbér kétszeresének megfelelő bérig. Az elérhető maximális támogatás 112 ezer forint, ez havi 322 ezer forintos bruttó esetén járhat. A hazai „kurzarbeit” lehetősége még az év végéig adott mindazon foglalkoztatónak, amelyek az ezzel kapcsolatos papírokat augusztus 31-ig beadják, de szakmai szervezetek már a program meghosszabbítását kérték a kormánytól.