Népszava: Komoly pénzzavarba került a kormány

Népszava: Komoly pénzzavarba került a kormány

MFB (Fotó: Google Street View)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Komoly pénzavarba került a kormány: már a korábban megítélt uniós támogatásokat, és a vállalkozók újraindítási kölcsöneit sem folyósítja, pedig azt hangoztatta, hogy a kabinet unióval folyó vitája ellenére hazai forrásból megelőlegezi azokat – írja a Népszava.

A százszázalékos állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztés Bank (MFB) a cégek számára már megítélt újraindítási gyorskölcsönök kifizetését is leállította – erről tájékoztatta a Népszavát egy pórul jár cég ügyvezető igazgatója. A folyósító bank okként a kormány által elrendelt év végi spórolást említette. A Portfolio.hu a napokban arról írt, hogy ugyanerre hivatkozva már elvégzett munkák – lakossági napelemtelepítések – után sem fizet az állam.

A bankok, illetve az uniós támogatást kezelő cégek szabványlevélben arról tájékoztatják a kedvezményezetteket, hogy a támogatás folyósítására azért nem kerülhet sor, mert a kormány december kilencedikén kelt határozata ezt kizárja. A két ügylettípusban az a közös, hogy mind a két program uniós pénzekből valósult volna meg, ám az Európai Bizottság határozatlan időre felfüggesztette az újraindítási program finanszírozást rendszerszintű kormányzati korrupcióra hivatkozva.

A Pénzügyminisztérium két hete jelentette be, hogy a kormány 350 milliárd forintnyi beruházás elindításának – pontosabban annak kifizetésének – elhalasztásról döntött, annak érdekében, hogy az államháztartás pénzügyi tartalékait növelje, illetve a 2021-es év végi hiányt mérsékelje. Az ezzel párhuzamosan megjelent kormányhatározatból az is kiderül, hogy minden minisztériumnál kisebb-nagyobb kiadási stopot írtak elő. Az ügy előzménye, hogy novemberben elszaladt az államháztartás hiánya, az egyetlen hónap alatt 1009 milliárd volt, így a 1-11. havi hiány 3931 milliárd forintra emelkedett, ami az egész évre tervezett összeg 170 százaléka.

A kormány egész évben bőkezűen osztogatta a beruházási támogatásokat arra számítva, hogy az uniós helyreállítási alapból Magyarország idén legalább 326 milliárd forintnyi előleget kap – jegyzi meg a Népszava. Ám az Európai Bizottság tárgyalni sem volt hajlandó a magyar újraindítási tervről, egyrészt mert azt a kormány Magyarországon senkivel nem egyeztette, de a biztosok testülete egyre komolyabban aggódik a magyar jogállamiság lábbal tiprása, illetve a rendszerszintű korrupció miatt.

Mivel az uniós pénzek vékonyan csordogálnak, kifutott a keretből a kormány, az államháztartás hiánya már így is közelíti a 4000 milliárd forintot, és ha tovább költekezne, akkor az államadósság minimális csökkentésére se futná. Ezért kényszerül a kiadások visszafogására a kormány az év utolsó heteiben.

Ám miközben év közben a kormány kontroll nélkül szórta a pénzt, és a következő hetekben – már a 2022-es költségvetési hiány terhére – mintegy 1200 milliárd forintnyi 13. havi nyugdíjat, szja visszatérítést, egyszeri jutalmakat és béremeléseket készül kifizetni, azokon a vállalkozásokon csattan az ostor amelyek, az adóbevételek jelentős részét befizetik.

Frissítés:

Közleményben reagált a Magyar Fejlesztési Bank a Népszava cikkére. Mint írják, a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben az európai uniós forrású hitelek folyósítása folyamatosan zajlik, fennakadás nélkül. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB), illetve az MFB Pontok hálózatának minden ügyfele hozzájut az igényelt hitelösszeghez.

Hangsúlyozzák, hogy minden európai uniós forrású hitelprogram, így a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön, illetve az Energiahatékonysági Hitelprogram esetében is folyamatos a hitelfolyósítás a szerződött ügyfelek számára, legyen szó vállalkozásokról, vagy magánszemélyekről egyaránt.

– A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben az MFB zavartanul folytatja a kifizetéseket az EU-s hitelprogramjaiban. Pénteken több mint 5,85 milliárd Ft kiutalása történt meg az MFB Pontok bankjai felé, a Végső Kedvezményezetteknek történő kifizetések folyamatosan megtörténnek 0 olvasható a lapunknak eljuttatott közleményben.

Végül azt írják, az MFB szeretné megnyugtatni minden, európai uniós forrású hitelprogramban szerződött ügyfelét, hogy nincs fennakadás a hitelek folyósítása során.