Népszava: Matolcsy Ádám bútorai kerülhettek a jegybank épületébe

Népszava: Matolcsy Ádám bútorai kerülhettek a jegybank épületébe

A Postapalota (Fotó: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A jegybankelnök fiának cégétől kerülhettek bútorok az édesapja által vezetett jegybank épületébe – tudta meg a Népszava.

A lap birtokába kerültek olyan fotók, melyek szerint olyan bútorokat pakoltak ki a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában álló volt Postapalota – jelenlegi nevén Buda Palota udvarán –, amelyek a jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám tulajdonában lévő Balaton Bútor Kft.-től érkezhettek.

A Népszava kérdéseire válaszolva Matolcsy Ádám nem cáfolta, hogy az ő bútoraik kerültek a Buda Palotába, de hangsúlyozta, tartja magát korábbi nyilatkozatához, hogy „a Balaton Bútor Kft. nem indul olyan közbeszerzésen, ahol a kiíró a Magyar Nemzeti Bank vagy annak bármilyen leányvállalata”. Igaz, azt is hozzátette: a gyár „partnerei közt is szerepel kereskedő, viszonteladó, aki tovább értékesítheti a termékeinket, de ennek utóéletét cégünk nem követi nyomon”. A lap szerint ennek ugyanakkor némileg ellentmond, hogy az udvarra a felirat szerint a Balaton Bútor autója állt be.

A lap hozzátette: a Széll Kálmán téri felújítási projektet az MNB tulajdonában álló MNB-Ingatlan Kft. fogja össze, amelynek jogelődjét korábban a Közbeszerzési Döntőbizottság a közbeszerzési törvény hatálya alá nem tartozó állami tulajdonú cégnek minősítette. Az MNB-Ingatlan a kivitelezéssel a Raw Development Kft.-t bízta meg, amely a teljes külső és belső munkálatokat végzi és szervezi. A Népszavával az MNB-Ingatlan azt közölte: „nincs és nem is lehet ráhatása”, hogy a részfeladatokat kivel végezteti el az ingatlan – beleértve a Pénzmúzeum és Látogatóközpont – teljes bútorozását 2,484 milliárd forintért vállaló Raw Development.

A Népszava mindehhez hozzátette: a Raw Development építette évekkel ezelőtt Matolcsy Ádám balatoni nyaralóját, illetve újította fel az akkoriban a használatában lévő fővárosi luxuslakást is. A cég 2013-ig Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltsége volt.