Népszava: távhőtrükkre készül a kormány, ugyanannyiért „kevesebb” meleget adna

Népszava: távhőtrükkre készül a kormány, ugyanannyiért „kevesebb” meleget adna

Radiátor. Képünk csak illusztráció (Fotó: Bios/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén télen a lakossági felhasználóknak átadott hőmennyiség csökkentését tervezik a távhő rendszerekben – a Népszava szerint erről beszélt a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára, Steiner Attila egy keddi konferencián. A lap értelmezése szerint tehát egy sajátos távhőtrükkel próbálhatja meg fenntartani a rezsicsökkentés látszatát a kormányzat.

– A megkérdezett fővárosi szakemberek szerint ez várhatóan nem a használati meleg víz mennyiségének vagy hőfokának csökkentését jelentené, inkább fűtésre jutó hőmennyiség lenne kevesebb. Ám azt, hogy ez hány fokkal csökkenti majd a lakások hőmérsékletét, még megtippelni se merték, mivel egyelőre ők is csak próbálják megfejteni, hogy mire is gondolhatnak a tárcánál. Előzetes szakmai egyeztetés ugyanis nem volt. Mindez akár azt is jelentheti: mivel a távhő tarifákat – a sok mérő nélküli lakás miatt – nem lenne könnyű emelni, inkább ugyanannyiért adnak majd kevesebb meleget – olvasható a cikkben.

Mint a lap írja: „Ez azonban mindenképpen átmeneti megoldás lesz. A kormány programot indít a lakások fogyasztásmérővel való felszerelésére, amint a lakások többsége mérhetővé válik, lehetővé válik »az igazságosabb közteherviselés«”. Gulyás Gergely miniszter a távhővel kapcsolatban tett korábbi megjegyzéseiből azt lehetett kiérteni, hogy éppen az tántorította el – legalábbis első körben – a kormányt az emeléstől, amit a Népszava korábban megírt: a 660 ezer távfűtéses lakásból legkevesebb 134 ezer fogyasztása nem mérhető, így a tulajdonosoknak semmilyen ráhatásuk nincs a fogyasztásra és ezzel együtt a számlákra sem.

A távhő lakossági árát a fejlesztési miniszter 2011-ben befagyasztotta, majd a kormány 2014 októberére három lépcsőben 22,6 százalékkal csökkentette és azóta is ezen a szinten tartja. A „számla” egy részét az állam – cégek, önkormányzati intézmények, stb. – állta. Az éves bevétel mindennel együtt 2014 óta gyakorlatilag változatlanul 115 milliárd forint volt. Az elszálló energiaárak miatt azonban az idei télen a végösszeg ennek sokszorosa lehet. „Így a távhőszolgáltatók kompenzáció igénye konzervatív számítással is 870 milliárd lenne ebben a gázévben. Ám, ha a Steiner Attilának, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkárának a 35. Távhő Vándorgyűlésen kedden bemondott költségszámításából indulunk ki, akkor már 980 milliárdos az állami cech” – írja a Népszava.

A lap információi szerint folyamatosan kérik be az adatokat a távhőszolgáltató cégektől, így például a budapesti lakásokat ellátó Főtávtól is. Ezek közül is elsősorban a lakossági átlagfogyasztás érdekelte a szaktárcát, amelynek – a Népszava szerint – „kevés más oka lehet, mint egy tervezett áremelés hatásainak felmérése”.

 

Címkék: távhő