Újabb jelentős beruházást hajtanak végre a Nestlé büki állateledel-gyárában

Újabb jelentős beruházást hajtanak végre a Nestlé büki állateledel-gyárában

Ipari robotok a büki Purina-gyárban (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb nagyszabású beruházásba kezd büki gyártóbázisán a Nestlé Hungária: 35 milliárd forintból a legmodernebb technológiákkal bővítik az üzemet, 120 új munkahelyet hozva létre és 50 ezer tonnával megtoldva az éves termelési kapacitást – tájékoztatott a vállalat. Mindemellett a cég komplex, 3 éves képzést nyújt a jelenlegi mintegy 2180 munkatársa számára 726 millió forint értékben, amihez az állam 363 millió forint támogatást ad.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a most bejelentett beruházásnak „önmagán túlmutató jelentősége van”. Az MTI beszámolója szerint közölte, ezzel a vállalat a büki termelés exportarányát 90 százalék fölé növeli, ami azt jelenti, hogy naponta csaknem száz kamion szállítja majd az itt előállított árukat a világ ötven országába.

Kitért arra is, hogy a beszállítók többsége magyar cég, amelyek évente több mint 50 milliárd forint értékben adnak el termékeket és szolgáltatásokat a Nestlének.

Emellett fontosnak nevezte a tervezett képzési programot is, amelynek nyomán a dolgozók elsajátíthatják a legmodernebb technológiák használatát. A büki gyár már most is a Nestlé állateledel-gyártásának közép-európai központja, de a mostani beruházásnak köszönhetően a svájci vállalat egyik legnagyobb állateledel gyára jön létre Európában – közölte.

A Nestlé Hungária által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben kiemelték, hogy négy évvel ezelőtt 20 milliárd forintos beruházással teremtettek világviszonylatban is egyedülálló, innovatív robottechnológiával felszerelt, teljesen automatizált termelőkapacitást, 2020 őszén pedig egy újabb, 50 milliárdos beruházást jelentettek be, amely az elmúlt évtized legnagyobb élelmiszeripari és feldolgozóipari beruházásának számít és amelynek kivitelezése változatlanul, az eredeti terveknek megfelelően zajlik.

Hozzáfűzték: a most bejelentett 35 milliárd forintos bővítéssel újabb 50 robot áll munkába, így a prémium macskaeledelt gyártó üzem termelési kapacitása éves szinten további 50 ezer tonnával növekszik.

A 150 éves múlttal rendelkező svájci központú Nestlé a világ legnagyobb élelmiszeripari vállalata 189 országban van jelen világszerte, Magyarországon három gyárában, Szerencsen, Diósgyőrön és Bükön, illetve budapesti központjában összesen több mint 2400 embert foglalkoztat – írták a közleményben.