Nincs megegyezés, folytatódnak a gazdatünetések Szabolcsban

Nincs megegyezés, folytatódnak a gazdatünetések Szabolcsban

Fotó: Freeimages.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két forinttal lett volna hajlandó megemelni az ipari alma kilónkénti felvásárlási árát Szabolcsban az osztrák tulajdonú gyümölcsfeldolgozó, de a gazdák továbbra sem fogadják el az indokolatlanul alacsonynak tartott ajánlatot.

A felek a múlt heti tiltakozások után szerdán ültek újra tárgyalóasztalhoz, de megegyezés nem született  – erről a tárgyaláson részt vevő Jakab István (Fidesz), a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) elnöke, az Országgyűlés alelnöke beszélt lapunknak.

Az új ajánlat továbbra sem közelíti meg azt a 25 forint körüli árat, amelyet a szabolcsi gazdák reálisnak tartanának. A Magyarországon több gyümölcsfeldolgozót üzemeltő osztrák hátterű cég, az Austria Juice Hungary Kft. első, 13 forintos ajánlata miatt gazdatüntetések kezdődtek az anarcsi feldolgozóüzem környékén. A Magyar Hang a tiltakozások kirobbanása után kereste a céget, de nem reagáltak a megkeresésre.

13 forint az almáért? „Ennyiért egy kilót sem"

Ha nem változik a feldolgozó árajánlata, tényleg a fákon fog maradni a léalma, egyszerűen nem éri meg betakarítani.

Az érintett gazdák szerint a cég által kínált ár legfeljebb arra elég, hogy betakarítsák és beszállítsák a feldolgozóhoz a gyümölcsöt. Jakab István elmondása szerint a gazdák döntenek arról, hogy mi történik a terméssel, ha nem sikerül jobb árat elérni, de korábban több termelő is úgy nyilatkozott: inkább a fán hagyja az almát, mint hogy a megalázónak tartott áron beszállítsa a feldolgozónak, a demonstrációt pedig addig folytatják, amíg eredményt nem érnek el.

A korábbi tárgyalások során a cég azzal magyarázta, miért csak ennyit ad az ipari almáért, hogy óriási volt az almatermés Európában. Igaz, azt nem vették figyelembe, hogy Kínában viszont fagykárok miatt óriási a terméskiesés. Jakab István szerint a nagy európai termés nem indokol ilyen alacsony árat – nem csak a kínai terméskiesés miatt, hanem egyébként sem.

Tíz évvel ezelőtt ajánlottak a feldolgozók már hasonló árat – 12 forintosat –, ám akkor 900 ezer tonna alma termett, most pedig Jakab István szerint - a szakemberek által előrejelzett – 700 ezer tonnát sem fogja elérni a termés. Közben a feldolgozók által előállított sűrítmény ára kétszerese a tíz évvel ezelőttinek.

„Ekkora elkeseredés még nem volt ebben a megyében, de ilyen aljas merénylet sem” – mondta lapunknak Jakab, aki már tárgyal arról a régóta érlelődő tervről, hogy a gazdák tulajdonában álló feldolgozót létesítsenek, és szerinte „más aduk” is vannak a gazdák kezében.

Korábban az érintett gazdák közül is sokan nyilatkoztak hasonlóan erős szavakkal a sajtónak, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács pedig megalázónak minősítette a 13 forintos árat.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.