Nyárra 800 forint lehet egy kiló kenyér

Nyárra 800 forint lehet egy kiló kenyér

Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek. Képünk csak illusztráció! (Fotó: Kris L/Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A háború miatt jelenleg 15-20 millió tonna ukrán gabona hiányzik a piacról, ami hatással van a világpiaci árakra – nyilatkozta Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója a Debrecen Televíziónak.

Mint hozzátette, a búza tonnánkénti ára már 130 ezer forint felett van, ami több mint kétszerese a tavaly júliusi árnak. Emiatt a liszt tavaly augusztusi 85-90 forintos ára mostanra 160 forintra emelkedett, és ez a folyamat még nem áll meg. Július elsejétől további 60 forint körüli drágulásra lehet számítani a liszt esetében, miután a gáz árának újabb növekedésével kalkulálnak.

A szakember így jut arra a következtetésre, hogy egy kenyér ára 800 forint körül fog alakulni. Ezt majd a sütőipar alakítja, de az szerinte biztos, hogy a gabona árnövekedése mindennek az árát emelni fogja, tehát júliustól általános árrobbanás lehet a húsnál, az olajnál, a tejnél, a cukornál, mindennél, amihez szükség van a gabonafélékre.