Nyerges Zsolt megközelítette Csányi Sándort

Nyerges Zsolt megközelítette Csányi Sándort

Fotó: Freeimages.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemcsak összvagyonát tekintve akadt kihívója Csányi Sándornak. Igaz, az agráriumban egyelőre nem Mészáros Lőrinc veszélyezteti az elsőségét: a hatalom kegyeibe visszakerült Nyerges Zsolt az ország második legnagyobb földbárójává vált. Ezt az elmúlt években a kormány kritikusaként mutatkozó Simicska Lajosnak köszönheti, aki a választás után bezárta a Magyar Nemzetet és a Lánchíd Rádiót, majd minden érdekeltségét Nyerges Zsoltra ruházta, a Gazdasági Versenyhivatal pedig július 24-én jóvá is hagyta a tranzakciót. A vételárról ugyanakkor nem számoltak be a felek. Ezt követte a Heti Válasz megszüntetése és a Hír Tv-n belüli kormánypárti hatalomátvétel.

Simicska mezőgazdasági érdekeltségeinek jó részét a Mezort Zrt. fogja össze, itt az elnöki poszton Vida Ildikót váltotta Nyerges, Simicska pedig kiszállt a felügyelőbizottságból is. Orbán Viktor egykori jóbarátja kizárólag a Hárskúti Mezőgazdasági Zrt.-t őrizte meg. A G7 összeállítása szerint így a Nyerges érdekeltségébe került cégek jelenleg 28 200 hektáron gazdálkodnak. Magánszemély egyébként legfeljebb 300 hektár termőföldet tulajdonolhat, jogi személyek pedig semennyit, így kérdés, hogy az érdekeltségek mekkora bérelt területen gazdálkodnak. A Csányihoz kötődő cégek 35 ezer hektáron, a Mészáros-család vállalkozásai pedig 13 ezer hektáron teszik ezt. Ezen a téren van tehát még mit behoznia a lapok százai felett rendelkező milliárdosnak. Persze, minden esélye megvan a sikerre. Amennyiben a korábban hallott hírek bebizonyosodnak, és Nyerges valóban csak közvetítő Mészáros felé, úgy a volt felcsúti polgármester hamar megszerezheti az elsőséget.

Főleg összejöhet ez, ha még Nyerges saját, régebb óta birtokolt cégét, a DPMG Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt.-t is megszerzi. Persze, nem tudni, hogy ha a Mezort menne is tovább, így történne-e attól még a DPMG-vel szintén. Ez a cég tavalyi beszámolójában megírta, hogy egész pontosan 10 736 hektárt használ. A társaság területeit 2051-ig használhatja.

A Mezort leányvállalatai közül a Lajta-Hanság Zrt., a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. nagyrészt hagyományos mezőgazdasági alaptevékenységgel foglalkozik, növénytermesztést pedig 17 500 hektáron folytat. Így jön ki, hogy Nyerges összesen nagyjából 28 200 hektár felett rendelkezik. Az említett cégeket is 2001-ben privatizálták, így 2051-ig szól a földhasználati joguk.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.