A pannonhalmi apátság ásványvíz-palackozójának igazgatója lett az elítélt politikus

A pannonhalmi apátság ásványvíz-palackozójának igazgatója lett az elítélt politikus

Olosz Gergely

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Romániában három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, ennek ellenére a pannonhalmi apátság ásványvíz-palackozó cégének igazgatója lett Olosz Gergely. Az Átlátszó Erdély számolt be róla, hogy a korrupcióért elítélt Olosz jelenleg is ideiglenes végrehajtási bűnügyi felügyelet alatt áll, de ez nem akadályozta meg a kinevezését. Olosz idén márciustól lett a Szent Márton-hegy közelében fakadó víz palackozásával foglalkozó Vis Vitalis Holding Kft. ügyvezetője.

A középiskolát egyébként a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban végezte, így a helyi kötődés régóta megvan az esetében. A barátság a lap szerint ekkoriban alakulhatott ki Semjén Zsolttal, aki később is segítette a politikus RMDSZ-es pályáját. Semjén támogatásának tudja be a lap azt is, hogy 2012-ben szenátori mandátumért indulhatott, miközben nem sokkal később, 2012 októberében vádat emelt ellene az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA). Olosz a nyilvánosságban utoljára is Semjén társaságában szerepelt, a zágoni református templom 2018 novemberi újjászentelési istentiszteletén.

A Fidesz ráadásul 2011-ben azt szerette volna, hogy ne Kelemen Hunor, hanem Olosz legyen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke. A felszólaló Pelczné Gáll Ildikó Fidesz-alelnök biztosította a jelenlevőket, hogy „amennyiben a változás mellett döntenek”, úgy támogatni fogják őket. A kongresszuson jelen lévő erdélyi magyar politikusok ezen rettenetesen kiakadtak, lehurrogták a Fidesz-alelnököt, és Oloszt (bár egyértelműen másodiknak jósolták a voksoláson) még az RMDSZ-ból azóta kilépett Eckstein-Kovács Péter is megelőzte – idézte fel 2019-ben az Azonnali.

A Bukaresti Fellebviteli Bíróság 2018. december 20-án ítélte három év letöltendő börtönbüntetésre Oloszt befolyással való üzérkedés miatt. Elrendelték továbbá 384 ezer euró és 400 ezer lej elkobzását, valamint minden vagyona zárolását. Hét nappal később pedig európai elfogatóparancsot adtak ki ellene. Végül a magyar rendőrség fogta el 2019. március 13-án, majd a Fővárosi Törvényszék ideiglenes végrehajtási bűnügyi felügyeletet rendelt el. Ami azt jelenti, hogy Pest megyében szabadon mozoghat, tartózkodási helyét viszont csak engedéllyel változtathatja meg. A cégbírósági iratok szerint Olosz jelenleg a Pest megyei Abonyban él, és az ingatlan, ahol rendszeresen megfordult, a KDNP-közeli üzletemberhez, Halasi Olivérhez köthető.

A Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága Olosz ügyét egyelőre nem tűzte napirendre, és nem is tudni, erre mikor fog sor kerülni. A férfi 2019 júliusában fordult a bírósághoz, így a Fővárosi Törvényszék tavaly október 11-én a büntetés végrehajtásának átvételére irányuló eljárást felfüggesztette.

Olosz 2007-08-ban volt még az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) elnöke, aki kapcsolatait a román energiapiacon mozgó kétes figurák rendelkezésére bocsátotta, ezért pedig nagy összeg ütötte a markát. A vádirat szerint összesen 516 ezer eurót kért, amiből 384 ezret meg is kapott.

A Vis Vitalis cégiratai között egyébként a Partizán találta meg Olosz Gergely nevét.