Önkéntesek tisztítják meg a Duna-partot és a Gellért-hegyet

Önkéntesek tisztítják meg a Duna-partot és a Gellért-hegyet

Illegális szemétlerakó a Duna-parton, Budapesten (Fotó: Hulladékvadász)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben a kreatív adózáshoz fogható nemzeti sporttá nőtte ki magát az illegális szeméthalmok összehordása, önkéntesek igyekeznek tisztábbá, szebbé tenni Budapestet.

A hét végén két fővárosi akció is lesz: szombaton a Gellért-hegyen húznak kesztyűt önkéntesek a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány szervezésében, míg vasárnap a Duna-part megtisztítása lesz a program. Mindkét esemény a nemzetközi mozgalom, a World Cleanup Day 2018-as eseményéhez kapcsolódik. A szeptember 15-ére meghirdetett programhoz több mint 150 országból több millió ember csatlakozott.

Mint azt Szebényi Pétertől, az események szervezőjétől, a Hulladékvadász.hu weboldal főszerkesztőjétől megtudtuk, mindkét akció teljes egészében az önkéntesek munkájára épül, ám segítséget nyújt több közműszolgáltató is. A Gellért-hegyen összegyűjtött hulladékot a Főkert Zrt. fogja elszállítani, míg a Duna-parton a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. nyújt segítséget.

Táblacsere az agráriumban - Magyar Hang

Az elmúlt nyolc év kormányzásának egyik nagy vesztese a környezet- és a természetvédelem.

– Az alacsony vízállás a Duna partjára vonzza a bulizókat, akik rengeteg szemetet hagynak maguk után. Sajnos van arra is példa, hogy a kommunális hulladék is a lépcsőkön végzi. Ha a szemetet nem szedjük össze, akkor egy árhullámmal a Dunába kerül – fogalmazott Szebényi Péter, akitől megtudtuk azt is, nem egyértelmű, hogy a Duna-part, illetve a meder területe kinek a fennhatósága alá tartozik.

Ez utóbbi kérdésben lapunk kereste a Fővárosi Önkormányzatot. Arra szerettünk volna választ kapni, hogy a Duna budapesti szakaszának közvetlen környezetéért ki felel, kinek a dolga volna a területet rendben tartani, illetve intézkedni az oda kihelyezett illegális szemét elszállításáról. Amint megérkezik a válasz, frissítjük cikkünket.