Orbán Viktor az uniós büdzsé igazságtalanságairól beszélt

Orbán Viktor az uniós büdzsé igazságtalanságairól beszélt

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Brüsszelben 2020. február 3-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem tisztességes, igazságtalan és sportszerűtlen – ezekkel a jelzőkkel írta körül Orbán Viktor az unió következő hét éves költségvetését, miután Brüsszelben találkozott az Európai Tanács és az Európai Unió elnökével.

Az MTI beszámolója szerint – a miniszterelnök ugyanis csak a kormánysajtónak nyilatkozott – Orbán Viktor „kifejtette, az eddig bemutatott tervezet nem változtat az előző hét év rossz gyakorlatán. Olyan igazságtalanságok vannak benne, mint az, hogy a Brüsszelben elosztott pénzügyi alapok esetében a szegényebb országok részesedése 5 százalék, miközben a népesedésük 20 százalékát teszi ki Európának. Az igazságtalanság orvoslásában semmiféle javulás nem mutatkozik.”

– Mi tisztességes költségvetést akarunk. Ha ez megvan, azon belül a magyarok meg fogják találni a számításukat, vagyis a nekik kedvező számkombinációkat is – fogalmazott.

A magyar miniszterelnök azért utazott Brüsszelbe, hogy Charles Michellel, az Európai Tanács és Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével tárgyaljon. Az elsődleges téma a következő hét éves költségvetés volt, február 20-án ugyanis rendkívüli EU-csúcs lesz erről a témáról Brüsszelben.

Charles Michel szerint addig tárgyalnak, amíg megállapodás nem születik, Orbán Viktor azonban most azt mondta, hogy nem a gyorsaság, hanem a minőség számít. A költségvetés tervezetében az előzőhöz képest más prioritásokat határoztak meg.

Az első helyre a klímapolitika került, de jelentős kiadásnövekedést terveznek a külső határvédelem, az integráció, a közös védelmi ipar és az innováció terén is. Mindez azt jelenti, hogy azok az források (kohéziós és mezőgazdasági alapok), amelyeknek Magyarország eddig a legnagyobb haszonélvezői között volt, sokkal kevesebb pénzből működnek majd.

Számítások szerint emiatt Magyarország akár 25 százalékkal kevesebb uniós pénzhez juthat. Ezt a magyar kormány nem fogadja el, mint ahogy azt sem, hogy a pénzek kifizetését a jogállamisági feltételrendszerhez kössék.

A két találkozó után Orbán Viktor Rómába utazott, ahol szélsőjobboldali politikusokkal vesz részt egy konferencián. Közben Brüsszelben megkezdődik az Európai Néppárt politikai gyűlése, ahol a Fidesz párttagsága felfüggesztésének meghosszabbításáról születhet döntés.