Óriásira nőtt a költségvetési hiány

Óriásira nőtt a költségvetési hiány

Varga Mihály (Fotó: Varga Mihály Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pénzügyminisztérium előzetes tájékoztatója szerint októberben 630 milliárd forintos deficit alakult ki a költségvetésben. A Portfolio.hu gyűjtése szerint ekkora októberi deficitre korábban még nem volt példa. Az októberi érték a havi hiányadatok közül is kiemelkedik. Mint arra a lap felhívja a figyelmet, a kormány által Brüsszelnek beadott EDP jelentésből már az is tudható, hogy az éves új pénzforgalmi hiányterv 4024 milliárd forintról szól, így a hiány tovább fog emelkedni, nem kis mértékben, az év utolsó hónapjaiban is.

A költségvetés pozíciójának idei romlása már gyorsabb, mint a járvány okozta válság által jellemzett 2020-as évben. Egyértelmű tehát, hogy a kormány 2021-ben mindent a gazdaság újraindítása, támogatása alá rendelt, így a fiskális politikát is. Az első tíz hónapban így a költségvetés már 2922 milliárd forintos deficitet halmozott fel, ez minden korábbi év időarányos mutatóját meghaladja.

A kap megjegyzi: egyértelmű, hogy a kormány 2021-ben mindent a gazdaság újraindítása, támogatása alá rendelt, így a fiskális politikát is.