Oroszország előbb-utóbb el fogja zárni a gázcsapot

Oroszország előbb-utóbb el fogja zárni a gázcsapot

Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Mihail Mecel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A G7-es csoportnak fel kell készülnie arra, hogy az orosz gázvezetékek teljes leállítása rövid időn belül bekövetkezik – figyelmeztetett Jeffrey Schott, a Peterson Institute for International Economics vezető elemzője, hozzátéve, hogy ennek komoly következményei lehetnek Európa gazdaságára nézve.

A Portfolio szemléje szerint az elemző a CNBC-nek arról beszélt, hogy Oroszország már most is jelentősen csökkentette a Németországba és Ukrajnán keresztül áramló gázmennyiséget, így a vezetékek leállítása nem elképzelhetetlen. A G7 országoknak fel kell készülniük arra, hogy az orosz gázvezetékek teljes leállítása a közeljövőben bekövetkezik, és ez súlyos következményekkel járhat Európa gazdaságára nézve.

A Portfolio emlékeztetett: a Gazprom, Oroszország állami hátterű energiaszállítója az elmúlt hetekben mintegy 60%-kal csökkentette az Európába irányuló gázforgalmat. Ez a lépés arra késztette Németországot, Olaszországot, Ausztriát és Hollandiát, hogy jelezzék, ismét a szénre térhetnek vissza.

– Az idővel játszanak. Minél nagyobb az ellenségesség Oroszországgal szemben, annál inkább fenyegetőzik Putyin, és talán cselekszik is, hogy még több gázt vágjon el Európától. Úgy látom, hogy ez inkább előbb, mint utóbb bekövetkezik – fogalmazott az elemző.