Őrületes ütemben drágulnak az albérletek

Őrületes ütemben drágulnak az albérletek

Fotó: Unsplash/Norbert Levajcsics

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyorsuló ütemben nőttek a lakbérek májusban: az előző hónaphoz képest országosan 2,6, Budapesten 2,5 százalékkal lettek magasabbak – derül ki a KSH és az ingatlan.com lakbérindexéből.


A Covid19-járvány kitörésének évében bekövetkezett visszaesés után 2021 februárja óta folyamatosan emelkedtek a bérleti díjak. 2022 elejétől az országos és a fővárosi lakbérszint is meredeken ível felfelé. A fővárosban a kínálati díjak átlagosan 21 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának szintjét, ezen belül a pesti belső kerületekben történt a legnagyobb mértékű (24 százalék) emelkedés. Májusban a járvány előtti, 2020. januári csúcsnál országosan 9,7, Budapesten 5,8 százalékkal magasabb bérleti díjért kínálták a kiadó lakásokat.

A 2022 első öt hónapjában kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 54, a megyei jogú városokban 57 m2 volt. A kisebb településeken – a nem megyei jogú városokban és községekben – általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük 63 m2 volt. A legnagyobb alapterületű (átlagosan 70 m2) albérleteket továbbra is Pest megyében hirdették. Országosan a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (94 százaléka) többlakásos épületben lévő lakásra vonatkozott, míg a fennmaradó 6,4 százalék esetében családi házat hirdettek meg. Budapesten ugyanakkor a kiadó lakások mindössze 3,1 százaléka volt családi ház.

 

Címkék: ingatlan, KSH