Borús a hangulat, öt éve nem alakult olyan kevés cég mint februárban

Borús a hangulat, öt éve nem alakult olyan kevés cég mint februárban

Fotó: Unsplash/Annie Spratt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Opten cégadatbázisa alapján az elmúlt 5 év során mindössze egy olyan hónap volt (a Covid-járvány első hónapja 2020-ban, érthető okok miatt), amikor kevesebb cég alakult, mint idén februárban, és szezonálisan a februári cégalapítás is az elmúlt öt év legalacsonyabb értéke lett. Tovább folytatódott a cégek számának csökkenése is, februárban több mint 2000 céggel lett kevesebb a hazai társas vállalkozások száma. A kivárás jellemezheti a piacra kilépőket, továbbra is mélyponton a cégalapítási kedv. A múlt hónapban az újonnan létrejött vállalkozások száma nem érte el a megszűnő cégek számának 60 százalékát sem.

A megszűnések száma kiugróan magas volt az év első két hónapjában: míg januárban az elmúlt öt év legmagasabb értéke (a megszűnések száma megközelítette a 4,5 ezret), addig februárban az elmúlt öt év szezonálisan legmagasabb értéke lett. Ezen belül a végelszámolással megszüntetett cégek adják az összes 71 százalékát. Nem meglepő a végelszámolás magas aránya, úgy tűnik, beértek a tavalyi kata-változáshoz köthetően elindított eljárások. Feltételezhetően az egyszerűsített végelszámolási eljárások domináltak, aminek pozitív üzenete is lehet, amennyiben a cégek jellemzően nem hagytak maguk után tartozást, hiszen ellenkező esetben át kellett volna fordulniuk felszámolásba. A kényszertörlési eljárások száma meglepően alacsony, nem éri el az 1100-at sem.

A felszámolások száma februárban is átlépte az ezres nagyságrendet, 1281-es értékkel. Mindez azt jelenti, hogy zsinórban a február volt már a hatodik hónap, amikor a felszámolási eljárások az ezres számot meghaladták. Az elmúlt hat hónapban több felszámolási eljárás indult, mint a 2018-2021 években évente összesen, ami jelezheti, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben számolni kell a fizetésképtelenség erősödésével.