Elkezdődhet a gigantikus gödör kiásása a Paks II. területén

Elkezdődhet a gigantikus gödör kiásása a Paks II. területén

A Paksi Atomerőmű (Fotó: atomerőmű.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Néhány nappal azelőtt, hogy lejárt volna a törvényileg engedélyezett elbírálási határidő, kiadta az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a Paks II. projekt kapcsán a gödörásási engedélyt a talajvíz szintjéig – tudta meg a Portfolio.hu. Mindez azután történt néhány nappal, hogy az OAH hiánypótlást rendelt el a Paks II. létesítési engedélykérelmében. Így tehát amellett is elindulhat a gödörásás, igaz nem a teljes mélységig, hogy közben az új blokkok létesítésével kapcsolatban még zajlik a hiánypótlási eljárás. A jelek szerint az ezzel járó további időcsúszást kerüli el az OAH engedélye alapján a beruházó azzal, hogy megkapta a gödörásási engedélyt.

A talajvíz szintjéig terjedő gödöróriás átlagosan 5,5 méter mély, 985 méter hosszú és 420 méter széles lesz. A munkagödör területe 329 760 m² és a gödörhöz 933 ezer m³ föld kitermelésére lesz szükség. Érdemes tudni, hogy az építéssel érintett területen kb. 3-6 m mélységig a korábbi tevékenységekből származó feltöltött talaj található.

Az OAH-határozatban feltüntetett szakhatósági dokumentumokból kiderül az is, hogy a talajkiemeléssel érintett munkagödör és az építési terület kerítése közötti távolság mindössze 30 méter, és az is kiderül, hogy a gödör déli széle a paksi atomerőmű meglévő 4. blokkjától körülbelül 120 méter távolságra lesz. Nagyon közel lesz tehát a hatalmas gödör széle a meglévő 4. atomerőművi blokkhoz – írja a gazdasági portál.

A most kiadott engedély egyébként szigorú és részletes mérési feladatokat is előír arra, hogy a gödör kiásása során nagyon oda kell figyelni a szomszédban már meglévő infrastruktúra elmozdulásának, hasonló nemkívánatos jelenségek elkerülésére.