Paks II.: Fontos építési engedélyt adtak ki

Paks II.: Fontos építési engedélyt adtak ki

A paksi atomerőmű (Fotó: atomerőmű.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiadta a betonkeverő üzem létesítménykomplexumának építési engedélyét az Országos Atomenergia Hivatal – tájékoztatott a paksi atomerőmű bővítéséért felelős cég, a Paks II. Zrt. „Ez nemcsak az építési-szerelési bázis életében mérföldkő, hanem a létesítés fázisában is, hiszen a komplexum elengedhetetlenül szükséges az úgynevezett nukleáris sziget alaplemezének építéséhez” – idézi a közleményt a témát feldolgozó Mfor.hu.

– A hét építményből álló létesítmény részét képezi többek között két betonkeverő üzem egyenként 3 darab 500 tonnás cementsilóval, adalékanyag-tároló silókkal, 30 tonna/jármű terhelhetőségű rakodórámpákkal, továbbá a betongyártási technológiához szükséges egyéb berendezésekkel – derül ki a cikkből.

Süli János, a projektért felelős tárca nélküli miniszter egy idén októberi bizottsági ülésen a parlamentben azt mondta, hogy az építkezés földmunkái 2021-ben indulhatnak el. Süli akkor kitért arra is, hogy a beruházást fix áron, 12,5 milliárd euróért valósítja meg az orosz kivitelező, a Roszatom. A tárca nélküli miniszter szerint az új blokkok élettartamuk alatt éves szinten 7,35 százalékos profitot fognak termelni. Egyúttal kitért arra is, hogy az irányítástechnikai beszerzést német-francia cégek nyerték el a turbinasziget megvalósítását pedig amerikai-francia cégek (GE és az Alstom) konzorciuma nyerte el. Ezzel kapcsolatban az Mfor.hu megjegyezte, hogy a pályázati eredmény elég nehézkesen született meg, több jelentkező is kihullott a rostán.

– Mai tudásunk szerint a blokkokat leghamarabb 2029 táján lehet üzembe helyezni, de vannak becslések, amelyek még ennél is későbbre teszik ezt a dátumot. Érdemi munka egyelőre nem folyik a területen, az építkezésen részt vevők munkakörülményeinek megteremtését szolgáló építkezések indultak el. Továbbá a blokkok üzemeltetéséhez szükséges eszközök – például turbinák – beszerzésére is elindultak tenderek. Azonban a főépítmény felhúzása még nem indult el – olvasható az Mfor.hu cikkében.

A beruházásra felvett hitellel kapcsolatban a hírportál arról írt: „Az Államadósság Kezelő Központ nyilvántartása szerint idén szeptemberben a Paks II. építésére felvett devizahitel állománya 26,52 milliárd forint volt. Egy hónappal korábban még 51,52 milliárdot tartottak nyilván, a különbözet oka vélhetően az előtörlesztés lehetett.”