Palkovics László: A kormány továbbra is támogatja a mikrocégek energetikai költségeit

Palkovics László: A kormány továbbra is támogatja a mikrocégek energetikai költségeit

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a kontaktkutatást segítő VírusRadar alkalmazásról a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2020. szeptember 16-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány továbbra is támogatja a mikrocégek energetikai költségeit – mondta a technológiai és ipari miniszter szombaton Felsőrajkon, a nemzetközi térségi kiállítás és vásáron.

Palkovics László kifejtette: a kis- és mikro vállalkozások a korábbi időszakban is fókuszban voltak, és ez a jövőben is így lesz. A kormány intézkedései pozitív hatással lesznek a működésükre, a mikrocégek „benn maradnak a rezsicsökkentésben” és ebből tudnak majd profitálni. Az intézkedés célja, hogy a kisvállalkozások tudjanak működni, és az üzleti modelljüket ne rongálja az energiaválság – fűzte hozzá. Jelenleg Európában Magyarországon a legalacsonyabb az áram, a gáz ára - fűzte hozzá.

Kitért arra is, hogy a következő négy évben az energetika, az iparfejlesztés mellett kiemelt szerepet kap az élelmiszeripar fejlesztése. Arányaiban a legtöbb forrás erre a területre jut.

Nagy Bálint, az Építési és Beruházási Minisztérium államtitkára arról beszélt, hogy a Magyar falu programnak és a támogatásoknak köszönhetően az aprófalvakban elindult a fejlődés. Ezt jelzi, hogy növekszik a kisfalvak népessége, a fiataloknak van jövőképük – hangoztatta az államtitkár, aki egyben a térség fideszes országgyűlési képviselője.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában jelentette be, hogy mégsem dobnak ki minden kisvállalkozást a kedvezményes energiaárakat jelentő egyetemes szolgáltatók köréből július 1-jével. Elmondása szerint ez körülbelül 100 ezer kisvállalkozásnak jelenthet segítséget.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint ugyanis 2020-ban mintegy 800 ezer kis- és középvállalkozás létezett Magyarországon. Ezen belül is a nulla vagy egy személyt foglalkoztató mikrovállalkozások vannak túlsúlyban. A szektorban azonban 500-700 ezer aktív kis- és középvállalkozásról szokás beszélni.

Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke a Magyar Hangnak arról beszélt, hogy 100 ezernél mindenképpen szélesebb vállalkozói körnek lenne szüksége a támogatásra a kialakult gazdasági helyzetben, ezért az IPOSZ-nál abban bíznak, bővítik a kört.

 

Címkék: Palkovics László, kkv