Palkovics: Pillanatnyilag nem emelnénk a távhő árán

Palkovics: Pillanatnyilag nem emelnénk a távhő árán

Palkovics László technológiai és ipari miniszter (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Semmilyen biztosítékot nem tudott adni Palkovics László az RTL távhőre vonatkozó kérdéseire. A csatorna egy klímavédelmi rendezvényen készített interjút a technológiai és ipari miniszterrel, ahol a rezsicsökkentett távhőszolgáltatásról kérdezték. A miniszter azt mondta, a csökkentett árak maradnak, de a kormány folyamatosan értékeli az energetikai helyzetet. Palkovics szerint ez egy legitim dolog, hiszen a nemzetközi gázárak szinte naponta változnak.

„Ebben a pillanatban a távhővel kapcsolatos álláspont változatlan. Egyelőre nem kell még változtatni, folyamatosan értékeljük a távhőt és egyéb energetikai rendszereinket is, hogy kell-e változtatni. Az ellátásbiztonság fontos, de a lakosságot nem szeretnénk túlterhelni” – fogalmazott Palkovics, aki szerint a veszteségeik miatt a távhőcégeket jelenleg is kompenzálja az állam.

A miniszter szerint a távhőproblémára „energetikai megoldás nem lesz”, de meg kellene várni szeptember 9-én az uniós energiaminiszterek ülését, amelyen várhatóan közös javaslatot fognak tenni a gázárra. Ezt megvárnám, mielőtt hosszabb távú kijelentéseket tesznek – tette hozzá.

Arról ugyanakkor az RTL Híradója is beszámolt, hogy tizenötször annyiért juthatnak gázhoz a fűtési szezon kezdetétől a távhővállalatok, mint tavaly. Ezzel nehéz helyzetbe kerülnek a szolgáltatók, mert a rezsicsökkentés miatt nem háríthatják át a többletköltségeiket. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal több távhőszolgáltatótól bekérette az átlagfogyasztásra vonatkozó adataikat, vagyis egyre valószínűbbé válik, hogy a rezsicsökkentett árak az áram-, és gázárhoz hasonlóan az átlagfogyasztás felett nem lesznek tarthatók.

Az önkormányzat felelőssége, ha nem tud szerződni?

A csatorna kérdésére, hogy mi lesz azokkal az önkormányzatokkal, amelyek hiába írnak ki közbeszerzéseket áram-, illetve gázbeszerzésre, már ajánlatokat sem kapnak az energiacégektől, Palkovics azt mondta: ez piaci kérdés, az energiacégek már valószínűleg nem akarnak hosszú távú szerződéseket kötni, inkább gyakoribb ármódosításra lehetőséget adó szerződéseket kötnének a jövőben.

De mi lesz, ha lejárnak az önkormányzatok energiaszerződései, és addigra még nem tudják, honnan szerezzenek energiát? A felvetésre Palkovics így reagált: „Ez továbbra is az önkormányzatok felelőssége. Ilyenkor a kormány segíteni fog, de meg kell tenniük mindent, hogy ne kerüljenek ilyen helyzetbe. Ha az önkormányzat nem tudja ellátni az adott közszolgáltatást, akkor ott a kormány meg fog jelenni, legyen az távhő-, víz- vagy akár áramszolgáltatás”.