Párbeszéd: hogyan ártalmatlanítják majd a használt akkumulátorokat?

Párbeszéd: hogyan ártalmatlanítják majd a használt akkumulátorokat?

A tervezett akkumulátorgyár ellen tüntettek Debrecenben 2023. január 28-án (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Párbeszéd írásbeli kérdéssel fordul a kormányhoz, hogy kiderüljön, hogyan ártalmatlanítják majd a használt akkumulátorokat a gödi és a debreceni gyártók, és hol tárolják majd ezeket – mondta az ellenzéki párt frakcióvezetője szombati online sajtótájékoztatóján. Szabó Tímea a Facebookon közvetített tájékoztatójában felidézte, hogy egy idén januárban elfogadott uniós jogszabály egyértelműen kimondja, hogy annak a cégnek a felelőssége az elhasznált akkumulátorok visszagyűjtése és ártalmatlanítása, amelyik a terméket az európai piacra „dobta”.

– Az uniós jogszabály azt írja elő, hogy ezeknek a cégeknek – így a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyár kínai tulajdonosának is – ingyen vissza kell vennie az akkumulátorokat, vagyis lerakatokat kell kialakítaniuk – tette hozzá. „Az akkumulátoroknak 5-10 éves élettartamuk van, ami azt jelenti, hogy a gödi vagy a debreceni cég által gyártott termékek ennyi idő után mindenképpen visszakerülnek Magyarországra” – emelte ki Szabó Tímea, hozzátéve, hogy ez éves szinten több százezer tonnányi használt akkumulátort is jelenthet.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, hogy nemcsak az akkumulátorok gyártása, de az ártalmatlanítása is nagyon környezetszennyező folyamat, amely során mérgező anyagok keletkeznek. Ehhez képest – tette hozzá – Magyarországon sem a Samsung gyár, sem pedig a debreceni gyár esetében nincs egyetlen szó sem az engedélyezéshez szükséges környezetvédelmi dokumentációban az akkumulátorok visszagyűjtéséről és ártalmatlanításáról, kizárólag a gyártási hulladékokat említik meg.

– A Párbeszéd szerint ez elfogadhatatlan, ez megint újabb veszélyeket rejt magában, nem feltétlenül azonnal, hanem (...) 5-10 éves időintervallumban fog ez hatalmas károkat okozni az országnak – fogalmazott Szabó Tímea.